Za vstop v Vatikan od 1. oktobra potrebno covidno potrdilo

Objavljeno: 30. 09. 2021

|

Kategorije: Zanimivosti

Za <em>vstop v Vatikan </em>od 1. oktobra potrebno <strong>covidno potrdilo</strong>

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je v torek, 28. septembra, podpisal splošni odlok, v katerem so določena pravila za vstop v Vatikan ter urade rimske kurije v času pandemije. Dokument se nanaša na zaposlene, sodelavce in zunanje obiskovalce in bo stopil v veljavo 1. oktobra 2021.

Dokument, ki ga je podpisal kardinal Parolin, je bil izdan po predhodni uredbi predsednika Papeške komisije Države mesta Vatikan z dne 18. septembra. Odlok v šestih točkah določa pravila, ki jih je potrebno upoštevati za vstop v Vatikan, z namenom, da bi preprečili morebitne okužbe s covidom-19.

Vsi zaposleni v rimski kuriji in v ustanovah, ki so z njo povezane, morajo imeti dokumentacijo, navedeno v uredbi: potrdilo o cepljenju ali negativni izvid testa na SARS-Cov-2, izdan v Italiji. Stroškov, povezanih s testiranjem, ne bo kril Vatikan. Ukrepi veljajo tudi za zunanje sodelavce in druge, ki opravljajo dejavnosti v različnih ustanovah, osebje zunanjih podjetij ter za vse obiskovalce in uporabnike. V kolikor zaposleni ne bodo imeli potrebnih potrdil, jim bo prepovedan vstop na delovno mesto, pri čemer se bo upoštevalo, da so neupravičeno odsotni.

Odlok poleg tega določa, da je mogoče tudi izvzetje od omenjenih obveznosti, vendar pa mora o njem odločati vatikansko državno tajništvo na podlagi mnenja Urada za zdravje in higieno. Pristojni zdravstveni organi Vatikana lahko uvedejo dodatne omejitve za osebe, ki prihajajo z območij z visokim tveganjem za okužbo s covidom-19.

 


Vir: Vatican News

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.