Torek, 5. oktober: Streči ali srečati?

Objavljeno: 04. 10. 2021

|

Torek, 5. oktober: Streči ali srečati?

V Martini izjavi: »Gospod, ti ni mar, da me je sestra pustila sámo streči?« vidim splošno znano krivico, ki jo izražamo tako ali drugače. Ali je Martin položaj res krivičen? Tudi če bi bil, ne vidim rešitve tam, kjer jo išče Marta. Če Marta streže z veseljem, če v tem vidi temeljno držo življenja, ne bo razlike, ali ji sestra pomaga ali ne. Če pa je streči krivica, je potem rešitev potrebno iskati globlje. Kje je rešitev te krivice? Kaj je tisto več, kar je izbrala Marija?

Marta išče ugodje in zadovoljstvo, lahko bi rekli da išče samo sebe in se ne more umiriti, ker v tem ne najde pravega zadovoljstva. Če se nekoliko ustavimo in pomislimo, lahko ugotovimo, da nas vrtenje okrog samih sebe nikoli ne osreči, ampak pripelje do iste nesreče in krivice. Ali je Marija ob Jezusovih nogah lahko v miru, če išče le samo sebe? Kaj bi to, da išče sebe ob Jezusovih nogah, sploh pomenilo? Če si predstavljamo Marijo, ki išče samo sebe, lahko razumemo, da dela, kar ji paše. To bi pomenilo, da ne vidi, da je Jezus lačen in utrujen od poti, pa se mu vrti pod nogami in ga zaustavlja z neumnimi vprašanji, samo da zavlačuje čas, ki ga bo pridobila zase. Mar ni to zloraba, ki prinaša eno samo praznino? Ob Mariji, ki bi se vrtela okrog sebe, bi Jezus zagotovo ne izgubljal časa.

Kaj pa dela Marija in kaj Jezus? Marija vidi Jezusa, pozorna je do njega in vidi njegovo željo, da bi prinesel svetu odrešenje, veselo novico. Verjame vanj in v njegovo sporočilo. Vidi, da mu na obisku pomeni največ srečanje, ne hrana, ne počitek. Srečanje ga nahrani in odpočije. V srečanju vidi tudi Marija največ in se ob Jezusu scela ustavi. Tako se v srečanju prepleta ljubezen do Jezusa in Marijina ljubezen do same sebe. Služenje in poslušanje se v njeni drži združita in ustvarjata lep prostor srečanja.

Kaj pa se dogaja Marti? Ujeta je v pravila lepega obnašanja in tradicije. Ta nenapisana pravila naročajo, da je potrebno gosta postreči z najboljšo hrano, mu ponuditi vodo, da se umije in mu omogočiti udoben počitek. Pravila tako nikakor ne morejo zajeti srečanja, zajamejo lahko le tehniko postrežbe. Marta jim slepo sledi, ker je tako najlaže. Poenostavljeno rečeno, Marta streže sama sebi, zgreši cilj Jezusovega obiska, tj. srečanje. Kaj je torej tisto največ? Največ je srečanje, ki je enako pomembno pri poslušanju kot pri strežbi. Pomeni izstopiti iz sebe, da bi videli drugega, ga razumeli, srečali in mu podarili tisto, kar dejansko išče. Marija je to storila, Marta pa se vrti okrog sebe. Ne sprašuje se o drugem, ampak ostaja ujeta v svoje predstave. Enako ‘naporna’ bi bila ob Jezusovih nogah kot je pri strežbi. Vse je krivica in strašno breme.

Torej ni vprašanje streči ali poslušati, ampak srečati.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.