Torek, 12. oktober: Dajte pa v miloščino to …

Objavljeno: 11. 10. 2021

|

Torek, 12. oktober: Dajte pa v miloščino to …

Jezus sprejme povabilo nekega farizeja na obed. Najverjetneje gre za vabilo na kosilo, ne za vabilo na večerjo. Pred jedjo si farizeji obredno umivajo roke vse do komolcev. Jezus pa tega ne stori. Umivanje rok do komolcev sicer ni v nasprotju z Božjo postavo, ni pa nekaj, kar Bog pričakuje.

Farizej je presenečen, da se Jezus ne ravna po tem izročilu. Jezus to zasluti in reče: »Vi farizeji čistite kozarec in skledo od zunaj, znotraj pa ste polni plena in hudobnosti. Nespametneži! Mar ni ta, ki je naredil zunanjost, naredil tudi notranjosti?«

Problem ni v umivanju rok pred jedjo, ampak v verski hinavščini. Farizeji in drugi, ki si obredno umivajo roke, pa po drugi strani svojega srca niso očistili hudobije. Zato jim Jezus svetuje: »Dajte pa v miloščino to, kar je znotraj, in glejte, vse drugo v zvezi z vami bo čisto.«  To je še kako res! Dajanje bi moralo izhajati iz ljubečega srca, ne iz želje, da bi s hlinjeno pravičnostjo na druge naredili vtis.

Jezus svetuje, naj ne gledamo zunanjosti, ampak naj se napotimo naravnost k resnici. Gospodova pot je: »Častiti Boga, ljubiti Boga nad vse in ljubiti bližnjega. Je zelo preprosto in zelo težko. To lahko storimo samo z milostjo. Prosimo za milost.

Dajanje miloščine je brez dvoma dobro. Toda ali se s tem resnično lahko očistimo? Veliko je načinov za darovanje denarja: v nabiralnik v cerkvi spustimo bankovec, na spletni strani kliknemo na gumb ali pa v trgovini darujemo dodaten evro za uboge. A ne glede na to, koliko damo ali koliko ljudem, še vedno si ne moremo kupiti mesta v nebesih. Vemo, da je edino, kar nas lahko resnično očisti, Jezusova kri. Brez njegove ljubezni, ki se pretaka skozi nas, so celo naša najbolj pozorna dejanja premalo. Lahko razdamo vse, kar imamo, ali celo darujemo življenje kot mučenci, toda če Bog ne živi v nas, nam manjka nekaj bistvenega (prim. 1 Kor 13,3). Prav to Jezus sprašuje te farizeje: »Od kod izvirajo vaša dobra dela? Iz vašega ali iz mojega duha?«

Bodimo pozorni na to, kaj Jezus reče pred nasvetom o dajanju miloščine: »To, kar je znotraj …« Z drugimi besedami: »Dajajte miloščino iz svoje notranjosti.« Ne gre le za denar, ampak tudi za stanje srca. Iskreno dajanje miloščine vključuje tudi odvračanje od sebičnih nazorov, da lahko darujemo z velikodušnim srcem. Če se bomo po najboljših močeh potrudili te nazore izročiti Gospodu, nas bo naš dar neizmerno blagoslovil, da bomo postali odsev njegove dobrote in usmiljenja. Seveda je vedno dobro darovati denar ubogim in pomoči potrebnim – ne glede na to, kaj nosimo v srcu. Na svetu je veliko velikodušnih ateistov. Toda bistvo krščanstva niso zunanja dejanja. Ne gre za opravljanje »dobrih« in »dovolj dobrih« del, marveč za spreminjanje življenja v moči Svetega Duha. Gre za ljudi, ki so vzljubili Jezusa in ki hočejo posnemati njegovo velikodušnost in ljubezen. Zato danes ravnajmo po veri in darujmo z velikodušnim srcem. Če nas kaj ovira, zaupajmo, da bo Jezus poskrbel za to. Dovolj velikodušen in mogočen je, da lahko spreobrne vsako srce. Pridi, Gospod, in mi očisti srce.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: L. M.

 

Povej naprej.