90 let kipa Kristusa Odrešenika v Riu de Janeiru

Objavljeno: 15. 10. 2021

|

Kategorije: Zanimivosti

<em>90 let kipa</em> <strong>Kristusa Odrešenika</strong> v Riu de Janeiru

Pred 90. leti je bil končan kip Kristusa Odrešenika v Riu de Janeiru. Papež je ob okrogli obletnici izpostavil, da nihče ne bi smel stati križem rok, ampak jih razširiti za vse.

Kip Kristusa Odrešenika z razširjenimi rokami, ki stoji na vrhu hriba Corcovado v Riu de Janeiru, je bil končan leta 1931. Je »poziv k spravi« in »povabilo k bratstvu«, zapiše papež Frančišek v sporočilu, ki ga je v njegovem imenu podpisal državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Izpostavlja, da je to bratstvo treba razširiti na celotno mesto in vso Brazilijo, »da bi se oblikovala skupnost, kjer se nihče ne bi počutil samega, nezaželenega, zavrnjenega, spregledanega ali pozabljenega, in kjer bi si vsi prizadevali za pravičnejši, solidarnejši in srečnejši svet«.

Papež vse ljudi vabi, naj gradijo bratstvo, »ne glede na svojo izobrazbo ali bogastvo«: »Nihče ne sme ostati “križen rok”, temveč razširiti roke za vse, kot to počne Odrešenik. A da bi dosegli to držo, je temeljnega pomena konstruktiven dialog, saj je med sebično brezbrižnostjo in nasilnim protestiranjem vedno še ena pot, to je dialog: dialog med generacijami in dialog v samih ljudeh, kajti vsi smo osebe.«

Frančišek vabi k sprejemanju vseh, saj je to odsev sprejemanja Kristusa, ki »prebiva v mestu« in vse vabi, »naj se mu približajo«, kajti – kot zapiše – »ko boste blizu Njemu, boste blizu drug drugemu«. Ob koncu pisma sveti oče povabi k molitvi na priprošnjo Naše Gospe iz Aparecide, ki je Mati brazilskega naroda.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.