Ponedeljek, 25. oktober: Jezus osvobodi sključeno ženo v soboto

Objavljeno: 24. 10. 2021

|

Ponedeljek, 25. oktober: Jezus osvobodi sključeno ženo v soboto

Jezus je v današnjem odlomku osvobodil sključeno ženo. Hočeš nočeš sem se ob tem odlomku spomnil na telesno delo Jetnike reševati.

Jetnike reševati pomeni reševati tako ali drugače ujete. Jezus osvobaja jetnike, ko rešuje obsedene izpod hudičeve oblasti, tiste, ki grešijo pa opominja in jim odpušča grehe. Vse naredi, da bi človeka osvobodil. Ustavi se ob grešniku, ob obsedenem, pozoren je na njegovo stisko, ugotovi njegov problem in ga želi osvoboditi. Ne obsoja, vedno pomaga.

Vendar je zelo jasen v tem, kaj je dobro in kaj slabo. Pri obsedenem ni na enak način sočuten kot ob bolnem. Pri jetnikih daje zelo jasen pogled na to, kaj je prav in kaj narobe. Ko ozdravlja bolne, pristopa z močjo, ki je nežna in mehka. Ko rešuje obsedene, pa je pokončen steber, ki kaže pravo smer.

Kako lahko mi pristopimo na pomoč v različnih ujetostih? Človek je lahko jetnik svoje finančne stiske, napačnih predstav, različnih odvisnosti, … Videti to pri človeku in mu pomagati iz stiske ni nič manj telesno kot kaj drugega. Pomeni vzeti si čas za človeka, stopiti scela v odnos z njim, razumeti njegov problem in mu pomagati rešiti se iz ujetosti, ki ga duši. Najprej pa moramo sami vztrajno premagovati slabo in se boriti za dobro. Naša svoboda je v tem, da se odločamo za dobro in delamo dobro.

Zato premislimo: Kaj je moja največja odvisnost, ki uničuje moje življenje in me ovira pri tem, da bi se svobodno odločal za dobro? Kako jo premagujem?

Napačne predstave o življenju mi preprečujejo, da bi bil srečen. Če verjamem, da me bo osrečil denar, status, pomembnost, … vlagam napor v stvari, ki me puščajo praznega. Katera napačna predstava o življenju me vedno znova požene v napačno smer?

Katere napačne predstave o mojih bližnjih me ovirajo, da bi drugega videl prav in svobodno stopil v odnos z njim? Kako jih premagujem?

Ali dovolim, da mi drugi pomaga iz mojih odvisnosti in napačnih predstav ali se branim, ker jaz nimam teh problemov?

Ali opazim ujetost (odvisnosti, slabe navade, napačne predstave, …) svojih bližnjih in jih opominjam k odločitvi za svobodo ali si zatiskam oči pred tem, ker je preveč naporno?

Si upam odkrivati svet drugega z vso njegovo grešnostjo, ki uničuje njegovo življenje in mu pomagati iz tega ali mi je vseeno, kaj se dogaja z drugim?

Judje so zaradi napačnih predstav o Odrešeniku križali Boga. Ujeti v svoj prav niso spoznali Odrešenika. Kaj me ovira pri tem, da bi prav slišal Boga in mu sledil?

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: L. M.

Povej naprej.