Četrtek, 28. oktober: Jezus je prečul noč v molitvi

Objavljeno: 27. 10. 2021

|

Četrtek, 28. oktober: Jezus je prečul noč v molitvi

V današnjem evangeliju zvemo, da je Jezus noč prebedel  v molitvi in nato izbral dvanajstere.

Če hočemo priti na jasno, potem moramo nujno pogledati kaj pravzaprav je molitev za Jezusa; kaj je duša (bistvo) molitve, kaj je njena temeljna resničnost?

Najprej je bistvo molitve ljubezen. Ko govorimo o molitvi mi prihajajo na misel te besede: Ljubim? Torej molim. Sem ljubljen? Torej nekdo moli zame!  Napredujem v ljubezni? Torej napredujem v molitvi. Če ne ljubim, nisem na poti molitve. Po teh poudarkih lahko razumemo, zakaj je Jezus celo noč prebedel v molitvi preden je izbral apostole.

Jezus je molitev označil kot ljubezen (izraz ljubezni), ko nam je predstavil vzorec, način, molitve Očenaša. Gre za 7 prošenj, 6 povabil k ljubezni. Ena sama prošnja zveni mogoče na zunaj malo egoistično: “daj nam danes naš vsakdanji kruh«. Vendar če to prošnjo razumemo v kontekstu celotne molitve, tu ni prostora za egoizem. Gre namreč za prošnjo po vsakodnevni pomoči (spremstvu), da bi opravili delo, za katerega smo na svetu.

Jezusova molitev je bila ljubezen – najintimnejša molitev ljubezni, ki se je kadarkoli razlegla po zemlji.

Molitev pa je lahko tudi vprašanje, kesanje, zahvala. Da, celo vprašanje je lahko molitev –vendar pravo vprašanje: npr. »Zakaj me imaš tako neizmerno rad, Oče?«

Logična posledica molitve ljubezni je, da mora molitev biti vedno taka, da bo temeljila na resnici, iskrenosti, prosojnosti! Bog, ki je resnica, ne podpira megljenja. Pred Boga stopaj tak kot si –nenarejeno! Z vsakim imenom apostola, ki ga je Jezus izbral stopa pred nas iskrenost, prosojnost, jasnost!

Velikega pomena je, da molitev začenjamo z ponižnim srcem. Prva in zadnja razsežnost molitve je: molitev, zavita v ponižnost, ima veliko možnosti da postane prava ljubezen.

Jezus nas s samim dejanjem molitve uči, kaj je potrebno za zdravo molitev! Imeti mora ljubezen –ljubiti Boga z vso svojo dušo in vsem svojim srcem…Molitev poslušanja je že uresničena ljubezen. Vendar vsako poslušanje kliče po odgovoru –in odgovoriti na neko poslušanje je nekaj čisto normalnega –Ljubezen torej kliče po tem, da ji odgovorimo. Dobra molitev naj bi torej vedno vsebovala te tri razsežnosti:-pozornost, molitev poslušanja in molitev srca. Zaradi  vsega tega lahko razumemo, da je Jezus ljubil svoje apostole, ker so odgovorili na ljubezen! Pa mi? Bomo odgovorili na tak način?

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: L. M.

Povej naprej.