Trg sv. Petra bodo krasile jaslice iz Peruja in jelka iz italijanskega Trenitna

Objavljeno: 02. 11. 2021

|

Kategorije: Zanimivosti

Trg sv. Petra bodo krasile <strong>jaslice iz Peruja</strong> in<em> jelka iz italijanskega Trenitna </em>

Jaslice, ki bodo ob letošnjem božiču krasile Trg svetega Petra, prihajajo iz andske vasi Chopcca v Peruju. Ob njih bo postavljena 28 metrov visoka jelka iz italijanskih Dolomitov.

Da letošnje jaslice poklanjajo prebivalci andske vasi Chopcca, je papež Frančišek povedal med nedeljskim opoldanskim nagovorom, 24. oktobra, ko je pozdravil perujske vernike. Jaslice bodo sestavljene iz več kot 30 kosov, ki jih je izdelalo pet znanih umetnikov iz pokrajine Huancavelice, kjer tudi leži vas Chopcca.

Jelko, ki je visoka 28 metrov, pa bodo pripeljali iz dolomitskega območja Andalo v Trentinu na severu Italije. Trentinska skupnost bo prav tako poskrbela za okrasitev jelke. V dvorani Pavla VI. pa bo jaslice pripravila skupina mladih iz župnije svetega apostola Bartolomeja iz kraja Gallio v škofiji Padova.

Tradicionalna slovesnost, ko bodo jaslice postavljene na ogled obiskovalcem, na jelki pa se bodo prižigale lučke, bo potekala v petek, 10. decembra 2021, ob 17. uri. Vodil jo bo nadškof Fernando Vérgez Alzaga, predsednik Governatorata mestne države Vatikan. Istega dne dopoldne bo delegacije iz krajev Huancavelica, Andalo in Gallio sprejel papež Frančišek.

Jaslice predstavljajo tradicionalno življenje andskih skupnosti

Jaslice govorijo o življenju andskih ljudstev in simbolizirajo univerzalni klic k zveličanju, saj se je Božji Sin učlovečil, da bi odrešil vse moške in ženske na zemlji, ne glede na njihov jezik, ljudstvo, kulturo ali narod, ki mu pripadajo. Sicer pa bodo jaslice prav tako obeležile 200. obletnico neodvisnosti Peruja. Nastale so v sodelovanju med Perujsko škofovsko konferenco, škofijo Huancavelica, lokalno oblastjo, ministrstvom za turizem, ministrstvom za zunanje zadeve in perujskim veleposlaništvom pri Svetem sedežu.

Kipi Jezuščka, Device Marije, svetega Jožefa, treh modrih in pastirjev bodo v naravni velikosti. Izdelani bodo iz materialov, kot so keramika, les in steklena vlakna, ter oblečeni v v tipična oblačila prebivalcev Chopcca. Mali Jezus bo imel videz otroka “hilipuska”, ki se tako imenuje zato, ker je zavit v tipično odejo iz Huancavelice in prevezan s “chumpi” ali tkanim pasom.

Trije kralji bodo imeli vreče s hrano, značilno za Huancavelico, kot so krompir, kvinoja, kivi in kanava, spremljale pa jih bodo lame s perujsko zastavo na hrbtu. Rojstvo Odrešenika bo oznanil  angel v podobi otroka, ki bo igral na značilno pihalno glasbilo “wajrapuco”. V jaslicah bodo svoje mesto imele tudi različne živali, ki živijo na tamkajšnjem andskem območju, kot so alpaka, viskača, ovca, vikunja, andski plamencen in andski kondor, ki je tudi nacionalni simbol Peruja.

V manjšem obsegu bo predstavljena tudi skupnost Chopcca s svojo kulturo, tradicijo in starodavnim delovnim orodjem, ki jih kmetje še danes uporabljajo za obdelavo zemlje. Chopcca je majhna skupnost z nekaj več kot 10.000 prebivalci, ki govorijo jezik kečua. Vas se nahaja vzhodno od mesta Huancavelica, glavnega mesta istoimenske regije, na nadmorski višini med 3.680 do 4.500 metri.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.