Četrtek, 11. november: Božje kraljestvo je med nami

Objavljeno: 08. 11. 2021

|

Četrtek, 11. november: Božje kraljestvo je med nami

Farizeji so namreč Jezusa vprašali: ‘Kdaj bo prišlo Božje kraljestvo?’ To je preprosto vprašanje, ki se porodi v dobrem srcu in se večkrat pojavlja v evangeliju.

Velikokrat so ljudje odbili Jezusovo ponujeno roko. Od otroštva pa do njegovih poslednjih dni je izkusil veliko nasilnih zavrnitev, ljudje so ga skušali poškodovati in ubiti, da ne omenjamo, da so o njem grdo govorili. V središču njegove smrti in vstajenja je bila dokončna zavrnitev s strani njegovega ljudstva. Tako lahko Jezus zelo dobro sočustvuje z nami ob naših zavrnitvah v zasebnem življenju.

Božje kraljestvo je med nami,je v mojem dosegu. Boga prosim, naj mi pomaga živeti ta dan v zavedanju, da je Bog prisoten.

Veliko glasov se bori za mojo pozornost, kričeč; “Poglej sem” ali “Poglej tja!”. Pripravim se, dame sporočila, ki ne grade Božjega kraljestva, ne bodo zavedla.

Jezusov odgovor je: ‘Božje kraljestvo je med vami.’ Tisto ‘veselo oznanilo’ v nazareški shodnici, ki ga je Jezus naznanil, potem ko so prebrali odlomek iz Izaije, pravi, da se je tisto Pismo izpolnilo danes in sicer med njimi. Kakor posejano seme raste od znotraj, tako Božje kraljestvo raste ‘naskrivaj’ med nami kot skrit dragulj ali zaklad, vendar vedno ponižno. Toda, kdo da rast temu semenu, kdo kaj stori, da vzklije? Bog, Sveti Duh, ki je v nas. Sveti Duh je duh krotkosti, duh ponižnosti, duh poslušnosti, duh preprostosti. On je, ki povzroča, da Božje kraljestvo od znotraj raste. Sveti Duh in to naskrivaj, povzroča rast in pride čas, ko se pojavi sadež.

Vse to nam pove, da je Božje kraljestvo vedno presenečenje, saj nam je ta dar dal Gospod.

Jezus tudi razloži, da ‘Božje kraljestvo ne pride tako, da bi zbujalo pozornost. Tudi ne bodo govorili: ‘Glejte, tukaj je’ ali ‘Tam je”. Ni spektakel, ki se pompozno odvija.

Božje kraljestvo se ne razkriva z ošabnostjo ali oholostjo, saj ne mara reklame, ker je ponižno, skrito in tako raste. Pomislil sem na to, kako so ljudje gledali na Marijo, ki je hodila za Jezusom: ‘To je mama… Najsvetejša žena, ampak na skrivnem, nihče namreč ni vedel o skrivnosti Božjega kraljestva, o svetosti Božjega kraljestva. In ko je bila ob križu blizu sinu, je ljudstvo govorilo: ‘Uboga žena, in sin takšen kriminalec, uboga žena…’ Nihče ni nič vedel. Božje kraljestvo torej raste vedno naskrivaj, saj Sveti Duh, ki je v nas, stori, da vzklije in obrodi sad.

Mi vsi smo poklicani, da prehodimo to pot Božjega kraljestva. To je poklicanost, je milost, je dar in je zastonj, se ne more kupiti. Bog je, ki nam da to milost. In vsi mi krščeni imamo v sebi Svetega Duha. Kakšen je torej moj odnos s Svetim Duhom, ki povzroča, da raste v meni Božje kraljestvo? To je zelo dobro vprašanje, ki si ga danes vsi postavimo: ‘Verjamem, zares verujem, da je Božje kraljestvo med nami in da je skrito ali pa mi je všeč spektakel?

Prosimo torej Svetega Duha za milost, da z močjo povzroči klitje v nas, v Cerkvi, da bo seme Božjega kraljestva postalo veliko in bo dajalo številnim ljudem zatočišče in sadove svetosti.

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.