Ponedeljek, 8. november: Mlinski kamen

Objavljeno: 08. 11. 2021

|

Ponedeljek, 8. november: Mlinski kamen

Vsi se moramo prepoznati kot grešniki, a se moramo obenem paziti, da ne postanemo pokvarjeni.

Gospod se ne utrudi odpuščati in nam svetovati, da tudi mi odpuščamo. Ko Jezus pravi, da je potrebno odpustiti sedemkrat na dan, s tem pokaže na samega sebe. Jezus torej odpušča. Vendar pa v današnjem evangeljskem odlomku pravi tudi: ‘gorje tistemu, po katerem pride pohujšanje’ in doda še, da bi bilo zanj bolje, da bi se mu na vrat obesil mlinski kamen in bi bil vržen v morje, kakor pa da bi pohujšal katerega teh malih. Tu ne govori o grehu, temveč o pohujšanju, ki je nekaj drugega.

Kakšna je razlika med ‘grešiti’ in ‘pohujšati’? Razlika je v tem, da kdor greši in se kesa, prosi za odpuščanje, čuti se slabotnega, čuti, da je Božji otrok, poniža se in zares prosi za odrešenje Jezusa. Tisti, ki pohujšuje, pa pohujšuje prav s tem, da se ne kesa. Še naprej greši, a se obenem pretvarja, da je kristjan in tako živi dvojno življenje. Dvojno življenje kristjana naredi veliko slabega! To je krivičnik in to je dvojno življenje. Tak človek zasluži, kot pravi Jezus sam, da bi mu na vrat obesili mlinski kamen in ga vrgli v morje. Jezus tu ne govori o odpuščanju. In sicer zato, ker tak človek goljufa. Kjer pa je prisotna goljufija, tam ni Svetega Duha. To je torej razlika med grešnikom in pokvarjencem. Kdor živi dvojno življenje, je pokvarjenec. Drugačen pa je tisti, ki greši, čeprav ne želi grešiti, vendar je slaboten in gre h Gospodu ter prosi za odpuščanje. Tega ima Gospod rad, spremlja ga in je z njim.

Vsi se moramo prepoznati kot grešniki. Grešniki smo vsi. Pokvarjenci pa ne. Pokvarjenec je neomajen v svojem stanju zadostnosti in ne pozna ponižnosti. Jezus je tem ljudem govoril hinavci ali pobeljeni grobovi. Na zunaj se zdijo lepi, navznoter pa so polni mrtvaških kosti in razkroja. Pokvarjenec je tudi kristjan, ki se baha s tem, da je kristjan, vendar ne živi krščanskega življenja. Pokvarjeni kristjani ali pokvarjeni duhovniki naredijo veliko slabega Cerkvi, kajti ne živijo v evangeljskem duhu, temveč v duhu posvetnosti.

To jasno pravi tudi sveti Pavel v pismu kristjanom v Rimu: ‘Ne prilagajajte se temu svetu.’ Oziroma še natančneje v izvirnem besedilu Pavel pravi, naj ‘ne vstopajo v vzorce tega sveta’. Ti vzorci so posvetnost, ki vodi k dvojnemu življenju. Polakiran razkroj: to je življenje pokvarjenca. Jezus jim ni rekel grešniki, ampak hinavci.

Četudi nekdo greši sedemkrat na dan zoper tebe in se sedemkrat vrne, rekoč: ‘Žal mi je, grešnik sem’, mu boš odpustil. Tako dela Gospod, ki se ne utrudi odpuščati grešniku, a le pod pogojem, da ta ne želi živeti dvojnega življenja, ampak pride k njemu skesan in mu reče: ‘Odpusti mi, Gospod, grešnik sem!’ ‘Pojdi dalje, pojdi dalje, jaz to vem’, tako odgovarja Bog. Prosimo danes za milost Svetega Duha, ki beži stran od vsake prevare; prosimo za milost, da bi se prepoznali kot grešniki. Smo grešniki. Grešniki da, pokvarjenci ne!

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.