Torek, 30. november: Sveti Andrej

Objavljeno: 29. 11. 2021

|

Torek, 30. november: Sveti Andrej

Ko opazujemo otroka pri igri, pogosto vidimo, kako brez pomislekov drugo za drugo pozablja in pušča za sabo svoje dragocene igračke, takoj ko opazi kaj novega. Otroci to počno, ne da bi se sploh zavedali, da so kaj pustili za sabo. Morda se iz otroške igre lahko česa naučimo. Ko slišimo ta odlomek, lahko zaslutimo, kako silen preskok se je moral zgoditi v prvih učencih, da sta pustila svoje mreže. Morda nam bo v pomoč, če njun odziv na Jezusovo povabilo opazujemo z vidika otroka, ki je bil poklican k novi, razburljivejši igri. Učenca nam dajeta zgled, kako radostno sprejemati povabilo k izkazovanju Božje ljubezni drugim.

Vsak od nas opravlja svoje delo. Opravlja ga z veseljem in z vsem srcem. Vsak ima rad svoje delo. Tudi Simon Peter in Andrej sta opravljala svoje delo. Bila sta ribiča, ne kakšna najemnika, ampak ribiča z lastnim čolnom. Bila sta “na svojem”. Mimo pa je prišel Jezus, ju poklical in – šla sta za njim. Kaj pa mi? Ali bi pustili svoje delo, svoje konjičke, vse, in šli za Njim?

Na srečo je Jezus vedno z nami v Evharistiji in mi lahko opravljamo svoje delo. Nekateri pa so poklicani. Naj se odzovejo klicu…

Jezus ni začel svoje poslanstvo samo iz obrobnega kraja, ampak tudi z ljudmi, za katere bi rekli, da so ‘nižjega sloja’. Ko je izbiral svoje prve učence in bodoče apostole, ni šel v šole pismoukov ali učiteljev Postave, temveč do ponižnih in preprostih ljudi, ki so se prizadevno pripravljali na prihod Božjega kraljestva. Jezus jih je prišel poklicat tja, kjer so delali, torej na obalo jezera. Poklical jih je in takoj so šli za Njim. Pustili so mreže in šli za Njim. Njihovo življenje bo postalo nenavadna in privlačna avantura.

Gospod tudi danes kliče! Gospod hodi po poteh našega vsakdanjega življenja. Tudi danes, v tem trenutku, tukaj, hodi Gospod. Kliče nas, da bi šli z Njim, delali z Njim za Božje kraljestvo v ‘Galilejah’ današnjega časa.

Vsakdo naj pomisli, Gospod hodi danes tu, Gospod me gleda, me opazuje! Kaj mi Gospod govori? Če kdo med vami sliši, da mu Gospod pravi: »Hodi za menoj«, naj bo pogumen in gre z Njim. Gospod nikoli ne razočara. V svojem srcu prisluhnite, če vas Gospod kliče, da bi šli za njim. Pustimo, da nas doseže njegov pogled, njegov glas in pojdimo za njim! »Da bo veselje evangelija doseglo skrajne meje zemlje in da ne bo nobeno obrobje ostalo brez njegove luči«.

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: arhiv PS

Obj.: M. B.

Povej naprej.