Četrtek, 9. december: Janez je drugi Elija

Objavljeno: 06. 12. 2021

|

Četrtek, 9. december: Janez je drugi Elija

Spraševal sem se, zakaj je Janez Krstnik Elija, ki mora priti? Da lahko odgovorim na to vprašanje potem moram nujno spregovoriti o preroku Eliju. Med redkimi svetimi možmi stare zaveze, ki jih časti naša Cerkev, je prerok Elija. Njegovo ime pomeni »Moj Bog je Gospodar«. Deloval je v času kralja Ahaba in njegovih sinov v 9. stoletju pred Kristusom. V tistem času se je ljudstvo izneverilo svojemu Bogu in častilo zlato tele ter Baala. Kralj Ahab je temu Bogu na prigovarjanje žene Izabele postavil v Samariji svetišče, ki ga je oskrbovalo 850 duhovnikov.

Njegov učenec je bil Elizej. Nekoč sta prišla k Jordanu, kjer je Elija vzel svoj plašč, ga zvil in udaril z njim po vodi, da se je razdelila na dvoje in sta šla po suhem na drugi breg. Elizej je prosil Elija, naj mu zapusti delež svojega duha. Ko sta šla dalje in se pogovarjala, se je prikazal ognjen voz in ognjeni konji in Elija je šel v viharju proti nebu. Ker je na tako nenavaden način odšel s tega sveta, so Judje verovali v njegovo vrnitev. Njegova vrnitev je pomenila znamenje dobe Odrešenika. Zato je prišel tudi Janez Krstnik v Elijevem duhu in moči.

Janez Krstnik je odločno odklonil, da je Elija, vendar Jezusove izjave potrjujejo, da je Janez Krstnik napovedani »prihodnji« Elija, prerok, ki mora priti.

Preroka Elija nam predstavlja Sveto pismo kot človeka, ki hodi nenehno v Božji navzočnosti in se bori za češčenje pravega Boga. Bori se priti krivici in nasilju ter na Horebu doživi globoko izkušnjo živega Boga.

In Tako je tudi z Janezom Krstnikom. Janez je vsekakor prva Jezusova priča, saj je prejel znamenje z neba. Jezusov krst je bilo prvo znamenje, po katerem je Janez spoznal v polnosti resničnost Jezusa iz Nazareta in ga nato začel ‘razodevati Izraelu’ kot Božjega Sina ter človekovega odrešenika.

V zarji novih časov Janez Krstnik pričuje s svojim življenjem, da je Jezus Odrešenik v katerem so se dopolnile Božje obljube.

Janez kaže na Jezusovo poslanstvo zaradi katerega je prišel med nas in to poslanstvo doseže dopolnitev v velikonočni skrivnosti. V velikonočni skrivnosti se resnično uresniči naša osvoboditev od zla in smrti. Ta skrivnost se kaže v evharistiji, kjer tik pred obhajilom ponavljamo Janezove besede: Glejte, to je Jagnje Božje, ki odjemlje grehe sveta.

Prosimo Gospoda, da bi sledili Janezu – Eliju, v tem adventnem času in se pripravili na Njegov prihod.

Prosimo Gospoda, naj nam pomaga vedno bolj razumeti globino čudovite skrivnosti presvete evharistije, da bi jo vedno bolj ljubili in po njej vzljubili Njega samega. Prosimo ga, da nas s svetim obhajilom vedno bolj pritegne k sebi. Prav tako ga prosimo naj nam pomaga, da ne bomo svojega življenja zadrževali zase, temveč ga darovali Njemu in tako delovali skupaj z Njim, da bi lahko drugi ljudje našli življenje, resnično življenje, ki prihaja samo od Njega, ki je Pot, Resnica in Življenje.

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.