Ponedeljek, 6. december: Jezus ozdravi mrtvoudnega

Objavljeno: 06. 12. 2021

|

Ponedeljek, 6. december: Jezus ozdravi mrtvoudnega

Številne hiše v Palestini so še danes grajene z ravno streho in možnostjo dostopa na streho. Odprtina na strehi je služila tudi za zračenje hiše in se je zapirala s pokrovom. Znani evangelijski dogodek, ko zaradi gneče v hiši spustijo skozi streho hromega bolnika pred Jezusa kaže na veliko avtoriteto, ki jo je Jezus užival med ljudmi in še večjo vero teh, ki so ga poslušali.

Hromega, ki so ga v postelji skozi streho spustili k njemu, je najprej ozdravil (mu nudil takojšnjo pomoč), a že v isti sapi je od njega zahteval naj »vstane«. Povrnil mu je dostojanstvo. Ni mu rekel, naj počiva, češ, dolgo si bil bolan. Prav nič ga ni »crkljal«, pač pa mu je zraven še naročil naj »vzame svojo posteljo« (naj naredi kar more – tu, takoj in to kar je pri roki) in da »naj hodi«, da naj se razvija. Jezus ga je torej takoj opomnil, naj se loti dela, da je njegova odgovornost, da se razvija. Dobesedno: »Vstani, vzemi svojo posteljo in pojdi domov.«

Jezus hromega ozdravi na duši in telesu. Odpusti mu grehe in mu vrne telesno zdravje.

Sveto pismo pripoveduje zgodovino greha in zgodovino odrešenja od greha. Izvirni greh ni zaznamoval samo začetka, ampak se kopiči skozi vso zgodovino. Skoraj se zdi, da je premo sorazmeren z razvojem znanosti, tehnike, blagostanjem in potrošništvom. Ker smo ljudje socialna bitja ima vsak greh vpliv na vse. Teptanje človekovega dostojanstva, izkorišča-nje človeka in narave, naravne katastrofe, vse to je naše skupno trpljenje, ki ga bodo občutili tudi naši zanamci. Greh je kot bolezen, zaradi katere trpi vse telo kot pravi ap. Pavel:«Če en ud trpi, trpijo z njim vsi udje telesa…«(1kor 12, 26). Greh se kot bolezen prenaša na druge. Sebična starša vzgojita sebične otroke…

Mnogovrstne zasvojenosti današnjega človeka: pomanjkanje usmiljene ljubezni, sovraštvo, napuh, lakomnost, požrešnost in številne druge so tiste, ki hromijo današnjega človeka. Človek se more tega osvoboditi le v veri v Jezusa in božje odpuščanje. Tu bo dobil moč za nov način svobodnega življenja.

Pred vsakim človekom sta dve poti: ali pot zveste hoje po božjih zapove-dih, ali pot v odvisnost od raznih razvad. Jezus je hromega ozdravil in vrnil v normalno o življenje. Da pa je prišel do Jezusa je potreboval pomoč prijateljev, ki so ga prinesli predenj. Ali smo pripravljeni »hromim« ljudem našega časa pomagati priti do Jezusa?

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.