Ponedeljek, 27. december: Sveti Janez evangelist

Objavljeno: 20. 12. 2021

|

Ponedeljek, 27. december: Sveti Janez evangelist

Učenec, ki ga je Jezus ljubil. Nikakor ni bil, kak poženščen mladenič. Res najmlajši med apostoli, a »sin groma«, vročekrven, včasih  prenapet, preoster, pa tudi ambiciozen. Vse to je dokumentirano v evangeliju.

Toda rastel je iz dneva v dan.

Izročilo pravi, da je bil evangelist Janez, tisti učenec, ki se je najbolj približal Jezusovemu srcu, ki je najbolj doumel bistvo Jezusovega poslanstva. Njegov evangeliji je čisto drugačen od ostalih treh. Ta drugačnost je v tem, da se ne ukvarja toliko z prepričevanjem in razumevanjem, temveč poizkuša samo ljubiti.

Peter in Janez, najljubša učenca, tečeta h grobu. Janez je bil hitrejši od Petra in prispe prvi. Ljubezen vedno prehiteva. Ljubezen presega vse ovire, ne pusti se zmesti, temveč jasno ve, kje je njen cilj. Toda, ko pride do groba se Janez ustavi in da prednost Petru. Kajti Peter mora prvi vstopiti v grob, Peter mora vse raziskati in preučiti. Janezu tega ni treba. Peter gleda, a ne razume. Ne zna si predstavljati, zakaj je grob prazen. Samo potrdi lahko, da je Marija Magdalena pravilno poročala. Smisla pa v tem ne prepozna. V Janezovem evangeliju je Peter namreč prikazan kot človek, ki ga vodita razum in volja. Kdor želi vse presojati le z glavo, skrivnosti vstajenja ne more dojeti.

Janez pa vstopi, vidi in veruje. Preprosto. Janez gleda s srcem. In ljubeče srce razume in veruje. Evangelij nam ne pove, kaj natančno je Janez veroval; toda nadaljevanje pripovedi nam govori, da se mu je očitno razkrilo nekaj o skrivnosti vstajenja. V vstajenje ne moreš verovati samo z razumom. Zato potrebujemo kot Janez srce, ki ljubi in se čuti ljubljeno. Kajti najljubši učenec ni samo učenec, ki ljubi Jezusa, ampak tisti, o katerem pravi evangelij: »Učenec, ki ga je Jezus ljubil.« Kdor se čuti ljubljen od Jezusa v globino svojega srca, lahko veruje v vstajenje. Zaupa, da je ljubezen močnejša od smrti, da ljubezen preživi tudi smrt in ostaja tudi po smrti!
Ljubezen je življenje.

Na Božični dan pa se je Življenje razodelo.  Na Božični dan se je razodela ljubezen Boga Očeta, ki vedno prehiteva, se ne pusti zmesti, temveč jasno ve, kje je njen cilj: pri odrešenju človeka. Evangelist Janez nas tako spodbuja, naj se ne ustavljamo pri razumskem naporu razumevanja vere. Naj se ne trudimo razumeti, temveč samo ljubiti.

Janez je bil učenec, ki je imel neverjetno željo, da bi bil z Jezusom. Vsi so ga občudovali kot človeka in Boga hkrati, kot poosebljeno dobroto in pot v novo življenje. Zanj je bil preprosto Odrešenik!

Navdajalo ga je hrepenenje po Njem in izredna hvaležnost za tisto, kar mu je storil v življenju. To je tudi razlog, da je lahko prvi na nek način proslavljal velikonočno zmago. Janez je učenec, ki je slonel na Jezusovih prsih. Zato želim veselja vsem tistim, ki se kakor Janez radi naslanjate na Gospodove prsi, v molitvi in zakramentih, in iz njih črpate moči za svoje življenje. Božič  nam govori, da je ljubezen premagala sovraštvo, da je bližina ob Gospodu nagrajena z življenjem. Veselimo se Da je Bog postal človek  in si skupaj z Janezom priznajmo, da si želimo Gospodove bližine in se oklenimo Njega, ki nam na vsakem koraku želi stati ob strani.

Veselja ob svobodi, odpuščanju in bližini Njega, ki je prišel na svet kot otrok, trpel na križu in umrl, ki pa je vstal od mrtvih in živi, vam želim!

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: splet

Obj.: M. B.

Povej naprej.