Sv. Gregor Nacianški o Jezusovem krstu

Objavljeno: 07. 01. 2022

|

Kategorije: Vera

Sv. <em>Gregor Nacianški </em>o <strong>Jezusovem krstu</strong>

Iz govorov sv. Gregorja Nacianškega, škofa (39. govor 14-16. 20)

Jezusov krst

Kristus je bil razsvetljen, bodimo mi z njim ožarjeni z lučjo. Pri krstu je bil Kristus potopljen, spustimo se z njim navzdol, da se bomo z njim povzpeli navzgor.

Janez krščuje in pristopi Jezus, da bi posvetil menda tudi krščevalca, očitno pa z namenom v celoti starega Adama utopiti v vodi. Pred nami pristopa h krstu in za nas posvečuje Jordan: on, ki je bil duh in meso, da bi spopolnil človeka z Duhom in vodo.

Krstnik se ga brani sprejeti, a Jezus vztraja. Tedaj reče Janez: Meni je treba, da me ti krstiš. To reče svetilka Soncu, glas Besedi, prijatelj Ženinu, največji med rojenimi iz žene Prvorojencu vsega stvarstva, oni, ki ga je v materinem telesu pozdravljal, onemu, ki ga je v materinem telesu častil, predhodnik prihajajočemu, razodevajoče se razodetemu. Meni je treba, da me ti krstiš; prideni še to: da bom zate krščen. Morebiti je vedel, da bo krščen z mučeništvom, ali pa, da njegove noge – kakor Petrove – ne bodo samo umite.

Jezus stopi iz vode in dvigne svet s seboj. Tedaj zagleda odpirajoča se nebesa, ki jih je bil zaprl Adam sebi in potomcem, prav tako kakor raj z ognjenim mečem. Duh izpriča Jezusovo božanstvo, se spusti na sebi enakega in iz nebes zadoni glas – tukaj je namreč navzoč on, kateremu velja pričevanje. In Duh, viden v podobi goloba, počasti Jezusovo telo, saj je po pobožanstvenju tudi to Bog. Podobno je golob naznanil pred davnimi veki konec potopa.

Slavimo torej danes in veselo praznujmo Kristusov krst. Očistite se popolnoma in napredujte še v čistosti. Nobene reči se Bog tako ne veseli kakor človekovega poboljšanja in rešenja. Za človeka je namreč sleherna beseda in vse skrivnosti. Postanite svetu svetilniki, oživljajoča moč ostalim ljudem, dovršene luči stoječe pred veliko lučjo. Tej se dajte uvajati v razsvetljevanje, čisteje in jasneje obsijani od Trojice, od katere ste zdaj prejeli nepopoln, a primeren žarek, izhajajoč iz enega božanstva, v Kristusu Jezusu našem Gospodu. Njemu slava in oblast na vekomaj. Amen.

 


Vir: Molitveno bogoslužje cerkve (Iz govorov sv. Gregorja Nacianškega, škofa, 39. govor 14-16. 20)

Foto: splet

Obj.: M. B.

 

Povej naprej.