Papež Frančišek: Šport gradi mostove prijateljstva in solidarnosti

Objavljeno: 08. 02. 2022

|

Kategorije: Zanimivosti

Papež Frančišek: <strong>Šport</strong> <em>gradi mostove prijateljstva in solidarnosti</em>

Sveti oče je vsem športnikom, ki se bodo udeležili zimskih olimpijskih in paraolimpijskih iger v Pekingu, zaželel dosego najboljših rezultatov ter jih spodbudil, naj dajo vse od sebe.

Zimske olimpijske igre se bodo začele v petek, 4. februarja, naslednji mesec, 4. marca, pa še paraolimpijske igre. »Šport lahko s svojim univerzalnim jezikom gradi mostove prijateljstva in solidarnosti med osebami in narodi vseh kultur in verstev,« je dejal papež med splošno avdienco v sredo, 2. februarja. Z naklonjenostjo je spomnil, da je Mednarodni olimpijski komite dodal olimpijskemu geslu »Citius, Altius, Fortius« (Hitreje, višje, močneje) še besedo »Communiter«, torej »skupaj«, da bi tako olimpijske igre spodbujale tudi bolj bratski svet.

Na poseben način pa se je obrnil na paraolimpijske športnike. »Najpomembnejšo medaljo bomo osvojili skupaj, če bo zgled športnic in športnikov invalidov vsem pomagal premagati predsodke in bojazni, naše skupnosti pa bodo postale bolj odprte in vključujoče. To je resnična zlata medalja!« je poudaril papež Frančišek.

Povedal je, da pozorno in z navdušenjem spremlja osebne zgodbe športnic in športnikov beguncev: »Njihova pričevanja naj prispevajo k spodbujanju civilnih družb, da se bodo z vedno več zaupanja odpirale za vse, ne da bi kogarkoli pustile zadaj. Veliki olimpijski in paraolimpijski družini želim, da bi živela edinstveno izkušnjo človeškega bratstva in miru.« Sklenil je z evangeljskimi besedami »Blagor tistim, ki delajo za mir« (Mt 5,9).

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.