Papež Frančišek o trgovini z ljudmi: Moški in ženske skupaj proti izkoriščanju

Objavljeno: 09. 02. 2022

|

Kategorije: Vera

Papež Frančišek o <strong>trgovini z ljudmi</strong>: Moški in ženske <EM>skupaj proti izkoriščanju</EM>

Papež Frančišek je ob svetovnem dnevu molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi, ki ga obhajamo 8. februarja, posnel video sporočilo. V njem je poudaril, da je na tisoče žensk in deklet, ki so žrtve različnih oblik izkoriščanja, to pa je posledica »modelov odnosov, ki temeljijo na diskriminaciji. Vse je pozval, da nikoli ne bi prenehali biti ogorčeni nad to rano družbe ter bi si prizadevali, da bi se končala.

Drage sestre in dragi bratje!

Pozdravljam in se zahvaljujem organizatorjem svetovnega dneva molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi, katerega pobudnika sta Mednarodna zveza vrhovnih redovnih predstojnic (UISG) in Zveza vrhovnih redovnih predstojnikov (USG). Posebna zahvala gre skupini Talitha Kum, ki koordinira pobudo v sodelovanju z mnogimi lokalnimi in mednarodnimi organizacijami.

Dramatične posledice modelov odnosov

Naslov letošnje teme je »Moč skrbi. Ženske, ekonomija in trgovina z ljudmi.« Vabi nas, naj razmislimo o položaju žensk in deklet, ki so podvržene številnim oblikam izkoriščanja, vključno s prisilnimi porokami ter s suženjstvom v družini in na delovnem mestu. Na tisoče žensk in deklet, ki so vsako leto žrtve trgovine z ljudmi, opozarja na dramatične posledice modelov odnosov, ki temeljijo na diskriminaciji in podrejanju. In ne gre za pretiravanje: na tisoče!

Ženske nimajo enakega dostojanstva in pravic

Ureditev družb po vsem svetu je še daleč od tega, da bi jasno odražala dejstvo, da imajo ženske enako dostojanstvo in pravice kot moški. Žal se ugotavlja, da so »ženske, ki se nahajajo v situacijah izključenosti, trpinčenja in nasilja, dvakrat uboge, saj imajo pogosto manj možnosti braniti svoje pravice.« (Fratelli tutti, 23)

Moč moških nad ženskami

Trgovina z ljudmi prek izkoriščanja v družini ter spolnega izkoriščanja nasilno vrača ženske in dekleta v njihovo domnevno podrejeno vlogo pri zagotavljanju storitev v gospodinjstvu ter spolnih uslug; v njihovo vlogo skrbnic in ponudnic užitkov, kar ponovno vzpostavlja vzorec odnosov, za katere je značilna moč moških nad ženskami. Še danes in na visoki ravni.

Nasilje nad žensko je rana na Kristusovem telesu

Trgovina z ljudmi je nasilje! Nasilje, ki ga trpi vsaka ženska in vsako dekle, je odprta rana na Kristusovem telesu, na telesu celotnega človeštva; je globoka rana, ki zadeva tudi vsakogar izmed nas.

Tudi moški poklicani reči ne nasilju

Mnoge ženske imajo pogum, da se uprejo nasilju. Tudi mi moški smo poklicani to storiti, reči ne vsakršnemu nasilju, vključno z nasiljem nad ženskami in dekleti. In skupaj se lahko in moramo boriti za to, da bi se človekove pravice razlagale na natančno določen način, ki spoštuje raznolikost in priznava dostojanstvo vsakega človeka; pri tem je potrebno biti posebej pozorni na tiste, katerih temeljne pravice so bile kršene.

Sveta Bakhita nam kaže pot k preobrazbi

Sveta Bakhita nam kaže pot k preobrazbi. Njeno življenje nam govori, da je sprememba mogoča, če se pustimo preoblikovati skrbi, ki jo ima Bog za vsakega izmed nas. Skrb usmiljenja, skrb ljubezni je tista, ki nas spreminja v globini in nas usposablja, da sprejmemo druge kot brate in sestre. Priznavanje dostojanstva vsake osebe je prvo dejanje skrbi za drugega. To je prvo dejanje skrbi: priznati dostojanstvo! Skrb dobro dene vsem, tako tistemu, ki jo nudi, kot tistemu, ki jo prejema, saj ne gre za enosmerno dejanje, temveč ustvarja vzajemnost. Bog je poskrbel za Jožefino Bakhito, spremljal jo je v procesu celjenja ran, ki jih je povzročilo suženjstvo, vse do točke, da so njeno srce, njen razum in notranjost postali sposobni sprave, svobode in nežnosti.

Skrbeti skupaj: moški in ženske

Spodbujam vsako žensko in vsako dekle, ki si prizadeva za preoblikovanje in skrb v šoli, v družini, v družbi. In spodbujam vsakega moškega in fanta, naj ne ostajajo izven tega procesa preoblikovanja, pri tem pa spominjam na zgled dobrega Samarijana: mož, ki se ne sramuje skloniti se nad brata in poskrbeti zanj. »Skrbeti za« pomeni delovanje Boga v zgodovini, v naši osebni ter skupnostni zgodovini. Bog je nenehno skrbel in skrbi za nas. Skrbeti skupaj: moški in ženske, je poziv tega svetovnega dneva molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi: skupaj lahko storimo, da bo rasla ekonomija skrbi ter se z vsemi močmi upremo vsakršni obliki izkoriščanja trgovine z ljudmi.

Zahvala in spodbuda

Drage sestre in dragi bratje, vem, da vas veliko sodeluje pri tem dnevu molitve in premišljevanja; iz različnih držav in verskih tradicij. Vsem izražam svojo hvaležnost in spodbudo: pojdimo naprej v boju proti trgovini z ljudmi in vsakršni obliki suženjstva in izkoriščanja. Vse vas vabim, da ohranjate ogorčenje živo in vsak dan najdete moč za odločno prizadevanje na tem področju. Ne bojte se arogance nasilja, ne; ne prepustite se pokvarjenosti denarja in moči.

Hvala vsem in pojdite naprej, ne obupajte! Naj Bog blagoslavlja vas in vaše delo. Hvala!

 


Vir: Vatican News

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.