Ponedeljek, 14. februar: Dati znamenja

Objavljeno: 11. 02. 2022

|

Ponedeljek, 14. februar: Dati znamenja

Farizeji od Jezusa zahtevajo, naj jim dokaže, kdo je. Naj na njihovo naročilo kaj “začara”. Nekako v smislu, zgleda da si Bog, ampak, zdaj pa še nekaj naredi, da to potrdiš. Jezusu ni treba ničesar potrjevati – kdor je pri zdravi pameti, ve, koliko je ura. Mu je dovolj. Nikogar noče posiljevati s seboj. In isto velja za dvomljivce vseh časov: kdor resnično ljubi, ne potrebuje dokazov – ker zaupa. Kdor ne zaupa, pa bo gotovo vse narobe razumel.

Zato Jezusu ne ostane drugega kot sarkastična opazka, da ne bo nič, in da odide drugam. Kaj jim bo “znamenje”, če je med njimi živi Bog …

S časi se zgodi to, kar se mora: spreminjajo se. Kristjani pa morajo delati tisto, kar hoče Kristus: ovrednotiti čase in se spreminjati z njimi, pri tem pa ostati trdni v resnici evangelija, zato Jezus zavzdihne, kajti Jezus govori o ‘znamenjih časov’. Tiste, ki znajo presoditi znamenja zemlje in neba, a ne presodijo časa Sina človekovega, imenuje hinavci. Bog nas je ustvaril svobodne, in da bi imeli to svobodo, se moramo odpreti moči Duha ter dobro razumeti, kaj se dogaja v nas in zunaj nas, pri tem pa uporabljati razločevanje.

Vse to seveda ni lahko. Mnogo je zunanjih pogojev, ki pritiskajo tudi na kristjane in mnoge pripeljejo do udobne nedejavnosti. A kristjani običajno ne delujemo na ta način: ne prilagodimo se, ne umirimo se s tistim, kar mi je nekdo rekel, kar sem slišal, kar sem prebral… Kaj je resnica? Kakšno je sporočilo, ki mi ga Gospod hoče dati s tem znamenjem časa? Da bi razumeli znamenja časov, je najprej potrebna tišina: biti v tišini in opazovati. Zatem pa v sebi premišljevati. In potem molimo. Tišina, premišljevanje in molitev. Samo tako bomo lahko razumeli znamenja časov, kaj nam Jezus hoče povedati.

Razumevanje znamenja časov ni opravilo, pridržano neki kulturni eliti. Jezus ne pravi: ‘Glejte kako delajo univerzitetniki, glejte kako delajo doktorji, glejte kako delajo intelektualci.’ Jezus govori s podeželskim prebivalstvom, ki v svoji preprostosti zna ločevati zrnje od plev. Časi se spreminjajo in mi kristjani se moramo nenehno spreminjati. Moramo se spreminjati – trdni v veri v Jezusa Kristusa, trdni v resnici evangelija. A naša drža se mora neprestano premikati glede na znamenja časov. Svobodni smo. Svobodni smo zaradi daru svobode, ki nam ga je dal Jezus Kristus. Naša naloga je, da gledamo, kaj se dogaja v nas, da razločujemo svoja čustva, svoje misli; in kaj se dogaja zunaj nas ter razločujemo znamenja časov. S tišino, premišljevanjem in molitvijo.

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.