Sreda, 16. februar: Jezus ozdravi slepega

Objavljeno: 14. 02. 2022

|

Sreda, 16. februar: Jezus ozdravi slepega

Ljudje Jezusovega časa, ker je to splošno mnenje, so bili prepričani, da je slepota posledica greha njega ali pa njegovih sorodnikov. Jezus to zavrača. To nam prinaša tolažbo. Odražajo živi glas Boga, ki je skrbna in razumna Ljubezen. Pred človekom, ki je zaznamovan z omejenostjo in trpljenjem, Jezus ne misli na morebitne krivde, temveč na voljo Boga, ki je človeka ustvaril za življenje.

Z nekaj sline se dotakne oči. Ko je Jezus ozdravil človeka, je opravil novo stvarjenje.

Čudež predstavlja Kristusa kot luč sveta. Čudež ozdravljenja je znamenje, da želi Kristus poleg vida odpreti tudi naš notranji pogled, da bi se naša vera vedno bolj poglabljala in bi lahko v Njem prepoznali našega edinega Odrešenika. On razsvetljuje vse temine življenja in vodi človeka do tega, da živi kot ‘sin luči’.

Naj nam pri tem pomaga Sveta Marija, ki je s tem, da je rodila Kristusa, dala na svet resnično luč.

Jezus začenja svoje učence poučevati, da bo moral kmalu umreti, oni pa še ne morejo sprejeti te žalostne novice. Način kako Marko opisuje ozdravljenja slepih nam govori o tem, da so učenci le počasi mogli uvideti, da Jezusa ne moremo razumeti ali vzljubiti mimo skrivnosti križa.

S temi mislimi se lahko poistovetite s tem slepim človekom. Prosite Jezusa naj vam pomaga, da ga boste prav videli. Dovolite mu, da vam služi kot je služil temu slepemu. Prosite ga tudi naj vam pomaga sprejeti skrivnost trpljenja v njegovem življenju, v vašem življenju in v zgodovini sveta.

Jezusov dotik slepega popolnoma ozdravi. Jezus je drugačen od ostalih zdravilcev; ozdravitev prihaja iz njega samega. Učenci se bodo kasneje morda spomnili, da so Jezusa počasi spoznavali. Učimo se počasi. V molitvi se naučimo lekcijo Jezusovega srca.

Včasih smo zelo slepi in ne vidimo, da je naš bližnji v stiski. Naj nam Gospod pomaga odpirati naše oči, da bomo spregledali in videli, da so v naši bližini ljudje potrebni naše pomoči.
Zavzemajmo se tudi za to, da bi videli božje delovanje v in okrog nas samih.

Gospod, potrpežljivo čakaš, da začnem živeti vero vate. Si edini, ki lahko ozdravi mojo slepoto ter trdosrčnost. Daj da bi zmogel ljudi videti tako kot ti. Vsak od njih je brat ali sestra, za katerega si umrl.

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.