Molimo za mir v Ukrajini in po svetu

Objavljeno: 01. 03. 2022

|

Kategorije: Uredniški izbor

<strong>Molimo za mir</strong> <em>v Ukrajini in po svetu</em>

Vabimo vas, da se na pepelnično sredo, 2. marca 2022, pridružite povabilu svetega očeta Frančiška k molitvi in postu za mir v Ukrajini. Sveti oče je ob koncu splošne avdience 23. februarja 2022 izrazil svojo »veliko bolečino v srcu« zaradi poslabšanja razmer v Ukrajini in določil za vso Cerkev dan molitve in posta za mir.

Predsednik Slovenske škofovske konference ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je v svojem pismu 25. februarja 2022 poudaril, da »so v tem trenutku negotovosti in preizkušnje vsi državni voditelji dolžni storiti vse, da ustavijo nasilje v Ukrajini; vsi verniki pa moramo okrepiti molitev za mir in tamkajšnje prebivalce«.

Vabimo vas, da pri vseh svetih mašah med prošnjami vernikov dodate dve posebni prošnji za mir v Ukrajini:

  • Gospod Bog, Knez miru, pomiri sovraštvo in odpravi krivice, ki vladajo med narodi, da bosta po vsem svetu vladala mir in pravičnost.
  • Gospod Bog, Knez miru, prosimo te za mir v Ukrajini. Vse prebivalce Ukrajine še posebej obvaruj vojnih grozot in slehernega nasilja. 

Po sveti maši lahko dodate molitev Pod tvoje varstvo pribežimo in molitev papeža Leona XIII. k svetemu nadangelu Mihaelu. V knjigi Razodetja sv. nadangel Mihael nastopa v simboličnem videnju kot voditelj angelov, ki v silovitem boju s satanom in njegovimi angeli dosežejo sijajno zmago (Raz 12,7-18). Z molitvijo kličimo na pomoč sv. Mihaela kot zavetnika vesoljne Cerkve ter zavetnika Kijeva, glavnega mesta Ukrajine, v boju zoper zalezovanje hudobnih duhov:

Sveti nadangel Mihael,
brani nas v boju,
bodi nam v pomoč zoper zlobnost
in zalezovanje hudobnega duha.
Ukroti naj ga vsemogočni Bog,
ponižno zato prosimo.
In ti vodnik nebeške vojske,
satana in druge hudobne duhove,
ki hodijo po svetu v pogubo duš,
z Božjo pomočjo v pekel pahni.

Amen.

Zavod Slovenski pritrkovalci vabi slovenske župnije, da na pepelnično sredo, 2. marca 2022, ob 19.00  po cerkvah zvonijo zvonovi 5 minut in s tem vabijo vernike k molitvi.

 


Vir: Katoliška Cerkev

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.