Ruski pravoslavni duhovniki pozivajo k miru: Odpuščanje in sprava sta edina pot

Objavljeno: 03. 03. 2022

|

Kategorije: Uredniški izbor

<strong>Ruski pravoslavni duhovniki</strong> pozivajo k miru: <em>Odpuščanje in sprava sta edina pot</em>

Skupina 233 duhovnikov in diakonov ruske pravoslavne cerkve je v pozivu k miru izrazila tudi željo, da bi se vsi vojaki, ruski in ukrajinski, živi in zdravi vrnili domov.

»Prevzema nas žalost zaradi preizkušnje, ki so ji bili po krivici podvrženi naši bratje in sestre v Ukrajini,« so zapisali duhovniki in diakoni ter vse, od katerih je odvisen konec »bratomorne vojne« v Ukrajini, pozvali k spravi in takojšnji prekinitvi ognja. Poziv so napisali po nedelji poslednje sodbe in v tednu pred nedeljo odpuščanja.

Poslednja sodba

V njem poudarjajo, da je življenje vsakega človeka edinstven in neprecenljiv Božji dar ter dodajajo, da vse čaka poslednja sodba. »Nobena zemeljska oblast, noben zdravnik, noben stražar nas ne bo obvaroval pred to sodbo. V skrbi za zveličanje vsakega človeka, ki se ima za otroka ruske pravoslavne Cerkve, ne želimo, da bi kdorkoli prišel pred to sodbo s težkim bremenom materinskih prekletstev,« so zapisali duhovniki in diakoni ter dodali: »Ne pozabimo, da bodo v zakramentu obhajila Kristusovo kri, ki jo je Zveličar prelil za življenje sveta, tisti, ki dajejo ukaze za ubijanje, prejeli ne za življenje, ampak za večne muke.«

Misel na ruske in ukrajinske vojake

V pozivu se spominjajo tistih, ki se borijo v vojni. Tako ruskim kot ukrajinskim vojakom želijo, da bi se živi in zdravi vrnili na svoje domove in v družine. Z žalostjo razmišljajo o prepadu, »ki ga bodo morali preseči otroci in vnuki v Rusiji in Ukrajini, da bodo lahko ponovno prijatelji, da se bodo spoštovali in ljubili drug drugega.« Prav tako izražajo prepričanje, da mora ukrajinski narod svobodno sprejemati odločitve, »ne da so vanj uperjene avtomatske puške in brez pritiska zahoda ali vzhoda.«

Sprava, odpuščanje

V pričakovanju nedelje odpuščanja 233 duhovnikov in diakonov ruske pravoslavne Cerkve spominja, »da se bodo nebeška vrata odprla vsem, tudi tistim, ki so hudo grešili, če prosijo odpuščanja tiste, ki so jih ponižali, žalili ali umorili z lastnimi rokami ali zaradi njihovega ukaza. Ni druge poti, kot je odpuščanje in vzajemna sprava.« V želji, da bi postni čas začeli v duhu vere, upanja in ljubezni, ob koncu sporočila beremo, da »nobenega nenasilnega poziva k miru in prenehanju vojne ne bi smeli zavrniti s silo in ga obravnavati kot kršitev zakona, saj je to Božja zapoved: Blagor tistim, ki delajo za mir.« Sledi povabilo k dialogu, saj »le sposobnost prisluhniti drugemu lahko daje upanje za izhod iz brezna, v katerega sta bili v nekaj dneh pahnjeni« Rusija in Ukrajina.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.