Pismo profesorja Ihora Boyka s Teološke fakultete v Lvovu v zahvalo za solidarnost

Objavljeno: 07. 03. 2022

|

Kategorije: Vera, Zanimivosti, Življenje

Pismo <strong>profesorja Ihora Boyka s Teološke fakultete v Lvovu</strong> <em>v zahvalo za solidarnost</em>

Dekan Teološke fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Janez Vodičar in rektor ljubljanskega bogoslovnega semenišča izr. prof. dr. Roman Globokar sta ponudila gostoljubje Teološki fakulteti iz Lvova v Ukrajini, kjer deluje tudi prof. dr. Ihor Boyko, ki je preteklo leto vodil ekipo za mednarodno evalvacijo s strani agencije AVEPRO. P. Ihor Boyko se je v posebnem pismu vodstvu Teološke fakultete UL in ljubljanskega bogoslovnega semenišča zahvalil za gostoljubje in posredoval naslednje sporočilo:

Dragi prof. Janez Vodičar,

vam osebno in vsem profesorjem Teološke fakultete v Ljubljani sem neizmerno hvaležen za vašo solidarnost z našim ukrajinskim narodom v času vojne v Ukrajini. Zelo smo vam hvaležni za vaše molitve in post za mir v Ukrajini. 

Mi se upiramo. Naši vojaki so zelo motivirani in delajo vse, da bi nas zaščitili. Več kot milijon ukrajinskih moških je izjavilo, da so se pripravljeni boriti proti Putinu. Smo na svoji zemlji in ta zemlja pripada ukrajinskemu ljudstvu. Gorje tistim, ki jo želijo zavzeti z vojaško invazijo. Hvala Evropi in vsemu svetu, ki v teh dneh izraža solidarnost z Ukrajino. Svet prosimo, naj dobro prisluhne našim potrebam, ki jih sporoča naš predsednik Volodymyr Zelensky. Naš predsednik je izjemen voditelj in je že pokazal svoj pogum vsemu svetu. 

Prosim vas, da ste z nami! Prosim vas, da ste v tem obdobju naše zgodovine z Ukrajino! Še veliko bomo trpeli, vendar je to cena za našo svobodo. Za svobodo, ki nam je nihče nikoli ne more vzeti! 

V Ukrajini prestajamo zelo težke čase. Bombni napadi, Putinove grožnje, številni ljudje, ki zapuščajo svoje domove v različnih mestih in si skušajo rešiti življenje v tujini, ranjeni, ubiti, mrtvi …, toda v vsem tem imamo tudi upanje v Gospoda. Ne vemo, kako dolgo bo ta vojna trajala. Upamo, da se bo čim prej končala.

Večina bogoslovcev v našem semenišču se je takoj po začetku vojne vrnila domov in opravlja različna prostovoljna dela. Pomagajo v župnijah, ki sprejemajo begunce. V semenišču je ostalo približno 45-50 bogoslovcev, ki tudi opravljajo različne oblike prostovoljnega dela in služenja. V našem semenišču poteka neprekinjena molitev 24 ur na dan.

Zelo sem vam hvaležen za vašo pripravljenost ponuditi prostore vašega semenišča v Ljubljani. Vaš predlog bom imel v mislih. Ne razmišljam o tem, da bi zapustili Ukrajino. Želimo ostati s svojimi ljudmi. Potrebujejo nas v Cerkvi. Močno upam, da se bo nekega dne vse končalo in bo življenje zmagalo nad smrtjo, svetloba pa bo premagala temo. “Če je Gospod z nami, kdo bo proti nam?”

Topel objem vsem vam.
Ste v mojem srcu.

p. Ihor Boyko

 


Vir: Katoliška Cerkev

Foto: Katoliška Cerkev

Obj.: M. B.

Povej naprej.