Kardinal Hollerich pisal Kirilu, naj ruske oblasti pozove k končanju vojne v Ukrajini

Objavljeno: 11. 03. 2022

|

<strong>Kardinal Hollerich pisal Kirilu</strong>, naj ruske oblasti pozove k <em>končanju vojne v Ukrajini</em>

Kardinal Jean-Claude Hollerich je v imenu škofov EU zaprosil moskovskega pravoslavnega patriarha Kirila, naj ruske oblasti pozove k takojšnji prekinitvi sovražnosti do ukrajinskega prebivalstva, diplomatski rešitvi konflikta in zagotovitvi varnih humanitarnih koridorjev.

Predsednik Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE), kardinal Jean-Claude Hollerich, je pismo napisal v torek, 8. marca 2022, ter se »z globoko žalostjo v srcu« in »kot zvesti brat v našem Gospodu Jezusu Kristusu« obrnil na Kirila, pravoslavnega patriarha Moskve in vse Rusije.

Kardinal ga v »bratskem duhu« prosi, naj »se na ruske oblasti obrne z nujnim pozivom, naj nemudoma ustavijo sovražnosti do ukrajinskega prebivalstva in pokažejo dobro voljo za iskanje diplomatske rešitve konflikta, ki temelji na dialogu, zdravi pameti in spoštovanju mednarodnega prava, pri tem pa zagotovijo varne humanitarne koridorje in neomejen dostop humanitarne pomoči«.

Hollerich z »zlomljenim srcem« spregovori o »glasovih naših bratov in sester, ki trpijo zaradi norosti vojne v Ukrajini, katere grozljive posledice so pred našimi očmi«. »Na tisoče oseb, tako vojakov kot civilistov, je izgubilo življenje in več kot milijon ljudi je bilo preseljenih ali pa so zbežali iz svoje domovine; večina jih je ranljivih žensk in otrok.« Medtem ko prihaja do »vsak dan močnejših nasilnih napadov« na Ukrajino in njene prebivalce, se »iz ure v uro povečuje potreba po humanitarni pomoči«, diplomatska prizadevanja pa so do sedaj ostala nerodovitna. Obenem ni mogoče izključiti »možnosti za širši evropski ali celo svetovni konflikt s katastrofalnimi posledicami«.

Kardinal se na Kirila obrne kot na nekoga, ki lahko pripomore k rešitvi konflikta: »V teh temnih trenutkih za človeštvo, ki jih spremlja močno občutenje brezupa in strahu, mnogi gledajo na Vas, Vaša svetost, kot na nekoga, ki lahko prinese znamenje upanja na mirno rešitev tega konflikta.« Spomni, da je leta 2016 patriarh Kiril skupaj s papežem Frančiškom obsodil »sovražnost v Ukrajini, ki je že povzročila mnoge žrtve, zadale številne rane miroljubnemu prebivalstvu in družbo pahnila v globoko ekonomsko in humanitarno krizo«, ob čemer sta oba pozvala k prizadevanju za mir in socialno solidarnost. »Prosim, ne dovolite, da bi te močne besede bile zaman,« doda Hollerich in spomni na bolečino in zaskrbljenost, ki ju je papež Frančišek večkrat izrazil v zvezi z »rekami krvi in solza, ki tečejo v Ukrajini«.

Ob koncu pisma se sklicuje še na Kirilove besede, ki jih je patriarh Ruske pravoslavne cerkve izrekel med nedavnim srečanjem z apostolskim nuncijem v Rusiji, da je namreč »Cerkev lahko pomiritvena sila«. »V tem postnem času, ko razglašamo isti evangelij in molimo k istemu Bogu, ki je Bog miru in ne vojne, kot kristjani molimo in v najboljši možni meri pomagajmo končati to nesmiselno vojno, da bosta sprava in mir lahko ponovno prebivala na evropski celini,« sklene kardinal Hollerich.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.