Naša družina praznuje god sv. Jožefa

Objavljeno: 17. 03. 2022

|

Naša <em>družina</em> praznuje <strong>god sv. Jožefa</strong>

Sveti Jožef (19. marec)

 

Uvod

Sveti Jožef je bil mož Device Marije in Jezusov krušni oče. Rad je imel Marijo, Jezusovo mater in lepo je skrbel za Jezusa. V njegovi delavnici je Jezus skupaj z njim preživljal nepozabne ure. Toda Jožef je bil tudi kreposten mož. Imel je namreč določene lastnosti, ki bi si jih želel vsakdo izmed nas. Spomnimo se na nekatere izmed njih.

 

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer najdete besedila Božje besede za praznik svetega Jožefa in jih skupaj preberite ali pa preberite zgodbe iz svetopisemskih slikanic, ki so jih izdale katoliške založbe (Ognjišče, Družina).

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Z družino izdelajte oblak, angela, oslička, žago, sveto družino, ki spominjajo na dogodke iz življenja svetega Jožefa. Izrežite jih iz tršega papirja in na zadnjo stran nalepite kartonast trak ali paličico, s katerimi jih boste lahko držali. Z njimi lahko zaigrate nekatere svetopisemske prizore, npr. angelovo sporočilo Jožefu (Mt 1,18-24), beg v Egipt (Mt 2,13-15), Jezusovo bivanje v Nazaretu (Mt 2,19-23) in delo v Jožefovi delavnici.

Bel oblak: Jožef je prisluhnil Božji besedi in v sanjah slišal Božje sporočilo. Čeprav je bil najprej zaskrbljen, ker je Marija pričakovala otroka, ki ni bil njegov, je zaupal, da ima Bog zanj, za Marijo in otroka, ki ga je ta pričakovala poseben načrt.

Angel (za navodila za izdelavo kliknite na besedilo): V sanjah je Jožefa nagovoril angel, ki mu je prinesel Božje sporočilo. Jožef mu je prisluhnil in ga sprejel z odprtim srcem.

Osel: Jožef in Marija sta na oslu potovala v Betlehem in nato v Egipt. Kako prijazen je bil ta osliček, ki je Mariji, ko je pričakovala Jezusovo rojstvo, olajšal pot v Betlehem in ki je skupaj s sveto družino hitel v Egipt, da bi ta ušla hudobnemu kralju Herodu.

Žaga (za navodila za izdelavo kliknite na besedilo): Jožef je bil tesar in je delal z lesom. Jezus je bil rad v njegovi delavnici. Učil se je potrpežljivega in vztrajnega dela in Jožef mu je bil res lep zgled.

Marija, Jožef in Jezus (za navodila za izdelavo kliknite na besedilo): sveta družina, v kateri je imel Jožef pomembno in nezamenljivo mesto.

Spodbuda za pogovor

Kadar Jožef nečesa ni razumel, je molil in Bog mu je stvari pojasnil. So v tvojem življenju stvari, ki jih ne razumeš? Se o njih pogovarjaš z Bogom? Kako?

 

Današnja molitev

Bog, hvala ti za svetega Jožefa. Pomagaj nam, da bomo sledili njegovemu zgledu, kako te je poslušal in ti sledil.

 

 

Povej naprej.