Četrtek, 24. marca: Z Belcebulom

Objavljeno: 21. 03. 2022

|

Četrtek, 24. marca: Z Belcebulom

Bodimo čuječi, da nas hudi duh ne bi prevaral. Ne smemo biti naivni. Gospod nam daje določene kriterije, po katerih lahko razločujemo prisotnost zla in stopimo na krščansko pot, ko pridejo skušnjave.

Prvi kriterij je dejstvo, da se Jezus bori proti hudiču. Jezus izganja hude duhove in nekdo začne dajati pojasnila, da bi zmanjšal Gospodovo moč. Vedno namreč obstaja skušnjava, da bi Jezusov lik zmanjšali, kot da bi bil nek zdravilec, ki ga ni treba jemati preveč resno. Gre za držo, ki je ostala vse do današnjih dni. Nekateri duhovniki, ko berejo odlomek današnjega evangelija in temu podobne, razlagajo, da je Jezus osebo ozdravil neke psihične bolezni. Res je, da se je v tistem času epilepsijo lahko zamenjalo za obsedenost z demonom, a prav tako je res, da je obstajal tudi hudi duh. Nimamo pravice pretirano posploševati stvari in reči, da so vsi ti bili psihični bolniki. Prisotnost hudega duha je na prvi strani Svetega pisma in Sveto pismo se prav tako konča z navzočnostjo demona, z zmago Boga nad demonom.

Drugi kriterij je, da Jezusovi zmagi nad zlom ne sledimo samo na pol. Gospod pravi: Ali si z mano ali si proti meni. Jezus je prišel, da bi uničil satana, nas osvobodil izpod oblasti njegovega suženjstva. Ne moremo reči, da gre za pretiravanje. Tukaj ni nobenih vmesnih odtenkov. Gre za boj, kjer je v igri zdravje, večno zdravje, večno zveličanje vseh nas.

Tretji kriterij je čuječnost: vedno moramo biti čuječni pred prevaro, zapeljevanjem hudiča. Sem čuječ nad sabo, nad svojim srcem, nad svojimi čustvi, nad svojimi mislimi? Varujem zaklad milosti? Varujem prisotnost Svetega Duha v sebi? Ali pa vse puščam kar tako in verjamem, da bo šlo dobro?  Če ti ne varuješ, pride močnejši od tebe, in če pride še močnejši od njega in ga premaga, mu iztrga orožje, na katerega se je zanašal, in razdeli vojni plen. Čuječnost je torej pomembna, kajti hudi duh je prebrisan. Nikoli ni za vedno pregnan. To bo šele poslednji dan.

Strategija hudega duha je takšna, da najprej kristjana pusti pri miru, naj napreduje v veri. In ko se človek navadi in ni več tako čuječ, ker se čuti varnega, se hudi duh vrne. Današnji evangelij se začne s hudim duhom, ki je izgnan. Sv. Peter je dejal, da je kot krvoločen lev, ki hodi okoli nas. To ni kup laži, to je Gospodova beseda! Prosimo Gospoda milosti, da bi te reči vedno jemali resno. On je prišel, da bi se boril za naše zveličanje. Premagal je hudega duha. Ne sklepajmo poslov s hudim duhom! Hoče se namreč vrniti v hišo, da bi si nas prilastil. Bodimo čuječi! In vedno z Jezusom!

 


 Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.