Beseda bolnikom, starejšim in njihovim prijateljem

Objavljeno: 05. 04. 2022

|

Kategorije: Gradiva

<strong>Beseda</strong> <em>bolnikom, starejšim in njihovim prijateljem</em>

Pozdravljeni!

Verjamem, da vam prehod v pomladni čas ne dela prevelikih težav. Prepričan sem, da ste vzeli povabilo Cerkve za več molitve, posta in dobrih del in vse to darujete tudi za mir v Ukrajini. Zagotovo ste lepo obhajali praznik sv. Jožefa in Gospodovega oznanjenja in se ob praznovanju spomnili godovnjakov, mam in očetov ob materinskem prazniku. Ob tem pa ne pozabili tudi svojih že pokojnih staršev.

Kot veste smo v sinodalnem dogajanju, ki nas vabi, da »Hodimo skupaj«. Od vas, starejši, bolni in vsi, ki vas bremeni takšen ali drugačen križ, pričakuje Cerkev v Sloveniji in vesoljna Cerkev, da pogumno in povezani z vsemi vašimi v družini, župniji, škofiji … prispevate, da bomo bolj velikonočni kristjani.

Pri tem naj nam pomagajo ti aprilski dnevi pred veliko nočjo s 5. postno, tiho nedeljo (3. aprila) in cvetno nedeljo (10. aprila), ko se po starodavni navadi spominjamo Kristusovega vhoda v Jeruzalem. V nadaljevanju poti proti veliki noči pa bomo obhajali sveto tridnevje, z velikonočno vigilijo pa bomo že vstopili v velikonočno praznovanje.

Z besedami Alessandra Pronzata, ki jih je zapisal v knjižici Križev pot bolnika pot upanja, sklenem: »V velikonočnem jutru se znajdem le, če se nisem umaknil pred nočjo Kalvarije, pred hrapavimi prehodi te poti. In navsezadnje, kdo pa je rekel, da mora biti zame velikonočno jutro brez oblakov? ‘Lep dan’ lahko napoči kljub morebitnim neprilikam …«

Naj vas na sveto veliko noč blagoslovi vsemogočni Bog, naj vas prenavlja za večno življenje, da bi nekoč v večnem veselju srečni obhajali veliko noč.

To vam in vsem vašim želim in pozdravljam,

Vaš bolnišnični duhovnik Šlibar

 

Liturgični koledar

April 2022, Leto C/II

  1. april: Prvi petek
  2. april: Prva sobota
  3. april: 5. postna nedelja – tiha nedelja
  4. april: 6. postna nedelja – cvetna nedelja; nedelja Gospodovega trpljenja
  5. april: Veliki četrtek
  6. april: Veliki petek
  7. april: Velika sobota
  8. april: Velika noč
  9. april: 2. velikonočna nedelja – bela nedelja Božjega usmiljenja

 

Molitveni nameni svetega očeta

Zaupani njegovi svetovni mreži molitve za leto 2022

Apostolat molitve od vsega začetka, danes pa kot Papeževa svetovna mreža molitve, ki se posebej hrani z nameni, ki jih predlaga Sveti oče, ohranja in širi pobožnost Srca Jezusovega. Vabim vas, da se vsi, po¬sebno starejši in bolni, pridružite tej molitvi.

Molitveni namen za april 2022: ZA ZDRAVSTVENE DELAVCE. Molimo, da bi vlade in krajevne skupnosti podpirale zdravstvene delavce v njihovi skrbi za bolnike in ostarele, še posebej v najrevnejših deželah.

 

Metka Klevišar, Utrinki  vzporednih svetov

Bodimo drug drugemu oaza

Že zdavnaj sem nekje srečala misel, da svet lahko obstoji in napreduje le zato, ker je sredi razburkanega sveta, v katerem se dogaja veliko težkega in žalostnega, toliko majhnih oaz. Vanje se ljudje zatekamo vedno znova in iz njih črpamo moč, da lahko v neprijaznem svetu živimo naprej. Take oaze so mnoge družine ter večje ali manjše skupnosti, ki na ta način opravljajo eno najpomembnejših vlog. Marsikdaj se tega niti ne zavedamo, kar niti ni pomembno. Važno je, da ljudem dajejo občutek varnosti in sprejetosti.

Tudi sama imam občutek, da živim v takšni oazi in sem za to zelo hvaležna. Zato se mi zdi samo po sebi umevno, da skušam ljudem, ki se ob meni ustavijo, omogočiti doživetje takšne oaze. Tako nas te oaze med seboj tudi povezujejo.

 

Priporočamo

Molitev za radijski misijon, ki bo od 3. do 9. april 2022: »Hodimo skupaj.« Pred Teboj smo, Sveti Duh, / zbrani v Tvojem imenu. / Bodi doma v naših srcih, / daj, da v Tebi najdemo svojo edinost, / da bomo lahko skupaj hodili večnemu življenju naproti / in se ne bomo oddaljili od poti resnice in od pravičnosti. Amen.

* Svete maše na radiu Ognjišče bodo v mesecu aprilu iz župnijske cerkve Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani ob 19h, Sveto velikonočno tridnevje iz Idrije, nato iz Grosuplja.

* Svete maše so na TV Exodus ob delavnik ob 6h, 12h, 18h in 24h, ob nedeljah pa ob 8.30, 12h, 13h, 18h in 19h.

* Vsakodnevni rožni venec na radiu Ognjišče ob 5. uri.

* Vsako tretjo soboto v mesecu je na radiu Ognjišče Kateheza za bolnike. Tokrat odpade zaradi velike sobote.

 

  1. Janez Šamperl, Angeli zate

 

Velikonočni angel

Na veliko noč

Božja moč

napolni Božji grob,

da se kamen odstre

in naš Gospod

premaga smrt,

živi!

Za odrešenje vseh ljudi,

vseh src,

ranjenih in prizadetih,

z grehi zaznamovanih,

s teminami prevetih,

 a prevzetih od svetlobe velikonočnih dni,

ki kot biseri žarijo,

srcu na stara pota ne dopustijo.

 

Smeh je najboljši zdravnik

Pripravil: Primož Prepeluh, pastoralni asistent na avstrijskem Koroškem

Kava. »Če pijem kavo, ne morem spati.« – »Pri meni je pa obrnjeno: Ko spim, ne morem piti kave!«

Papiga. »Maj, ali se ti kaj sanja, kje je naša papiga?« – »Ne, ampak od jutra se mi dozdeva, da naša mačka govori!«

Zvezde. Janez in Micka gresta domov. »Poglej,« reče Janez in kaže na jasno zvezdnato nebo, »ali ni to lepo? Ko opazuješ te milijone zvezd, se lahko zaveš, da je človek v vsem tem vesolju le majhno prašno zrnce!« – »Ja,« se razneži Micka, »in te zvezde, ki jih vidiš, so samo iz naše okolice!«

Na boljše. Peter sreča starega znanca. »Skoraj te ne bi prepoznal, starina,« pravi, »spremenil si se!« – »Resno? Na boljše ali na slabše?« – »Kolega, kakšno vprašanje! Znanci se lahko spremenijo le na boljše!«

Na nogi. »Bi se radi vozili na moje stroške?« vpraša Aleš sopotnika na mestnem avtobusu. – »Jaz? Zakaj pa?« – »Ali niste opazili, da mi stojite na nogi?«

Tramvaj. Štefan je na planinskem izletu padel, a se še v zadnjem trenutku prijel za neko korenino. Tako je, držeč se z eno roko, dve uri visel nad prepadom, dokler ga niso rešili gorski reševalci. »Gromska strela,« ni mogel verjeti eden izmed reševalcev, »kako ste lahko zdržali tako dolgo?« – »Brez problema, v službo se vsak dan vozim s tramvajem!«

Vlak. Zvone ves prepoten priteče na železniško postajo, hiti skozi halo in potem naprej po stopnicah. Vseeno uzre le še zadnje luči oddaljujočega se vlaka. Mimo pride Rajko in ga vpraša: »Ali ste zamudili vlak?« – »Ne, odpodil sem ga!«

 

Katarina Urh, Uganko imam

* Je Zemlje otrok, / vedno samcat, ubog, / do njega ni trdne poti, / vendar se ga lahko osvoji. (otok)

* Njen dotik nas pomiri, / sočutje izkazuje, / iz nje prijateljstvo žari, / nobeno delo ji ni tuje. (dlan)

* Med sestrami in brati / prihaja nam naproti, / vedno jo objemajo, / pred njo, za njo se drenjajo. (sreda)

* Brska, išče, hitro kakor ura, / zrno najde, a ni kura, / ti pomaga, te razvaja, / včasih tudi muhasto nagaja. (računalnik)

* Mnogo rok / vsak dan jo rabi, / odrasel ali otrok / vsak drugače jo zagrabi. (kljuka)

 


Miro Šlibar, Ulica Emila Adamiča 60, 1356 Dobrova, GSM 031 613 378, [email protected]; www.miro-slibar.rkc.si

Obj.: M. B.

Foto: Unsplash

Povej naprej.