Nabirka za Sveto deželo: Upati proti vsakemu upanju

Objavljeno: 05. 04. 2022

|

Kategorije: Zanimivosti

<strong>Nabirka za Sveto deželo</strong>: <em>Upati proti vsakemu upanju</em>

Ob letošnji nabirki za Sveto deželo, ki bo potekala na veliki petek, 15. aprila, smo ponovno povabljeni k solidarnosti z brati in sestrami, ki živijo na svetih krajih. Navdih naj nam bodo dejanja papeža Frančiška med dvema apostolskima potovanjema, ki jih je opravil leta 2021, in sicer v Irak ter na Ciper in v Grčijo.

Kardinal Leonardo Sandri, prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve, v pismu ob letošnji nabirki za Sveto deželo spomni na dve papeževi »romanji upanja h krščanskim skupnostim Bližnjega vzhoda in Svete dežele«: »Upajoč proti upanju, medtem ko je ves svet bil ujet v primež pandemije, je želel doseči najbolj osamljene in trpeče.«

Ob papeževih pozivih, dejanjih in povabilih, ki »pričajo o želji po bližini, po srečanju, po prinašanju vsaj malo olajšanja«, moramo po Sandrijevih besedah imeti pogum, da se kot posamezniki in kot krščanske skupnosti vprašamo: Kaj vidim, kaj opazim? Kakšen je okvir mojega pogleda? Ali bom v velikonočnem času, h kateremu nas vodi postni čas, dovolil Gospodu, da obišče mojo in našo samoto?  In ali se bom znal z ljubeznijo odzvati Ljubezni, ki me bo prišla obiskat? Za ljubezen ni mogoče plačati drugače kot z ljubeznijo!

Če je Kristus osebno trpel in umrl samo enkrat in ne more več umreti, pa v svojem telesu, ki je Cerkev, še naprej trpi, zlasti na Bližnjem vzhodu, pa tudi na vseh drugih krajih po svetu, kjer je svoboda verskega življenja okrnjena in ovirana: v mnogih primerih zaradi preganjanja, včasih zaradi sovražnega okolja, pogosto zaradi globalizacije brezbrižnosti, zaradi nasilja vojn, kot je to v primeru Ukrajine.

Kardinal Sandri izpostavi, da nabirka za Sveto deželo ni nič zastarelega, saj izraža predvsem »zavest o naših koreninah, ki se nahajajo v oznanilu odrešenja, ki se je širilo iz Jeruzalema in doseglo vse nas«. Dar, četudi majhen, ki pa prihaja od vseh, »omogoča našim bratom in sestram, da še naprej živijo in upajo, da so živo pričevanje o Besedi, ki je postala meso, na krajih in poteh, kjer je bil navzoč. Če izgubimo svoje korenine, kako naj smo, kjer koli na svetu, drevo, ki raste in rodi sadove ljubezni, karitativnosti in delitve?«

»Ob pogledu na Kristusa, ki se je do dna dotaknil naše človeške resničnosti, ob navdihu dejanj bližine papeža Frančiška na njegovih apostolskih potovanjih in ob njegovem povabilu k solidarnosti z našimi brati in sestrami v Sveti deželi, dajmo nov zagon in novo življenje nabirki za Sveto deželo,« povabi kardinal Sandri.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.