Ikona Matere Božje iz Ukrajine v Vatikanu

Objavljeno: 11. 04. 2022

|

Kategorije: Vera

<strong>Ikona Matere Božje</strong> <em>iz Ukrajine</em> v Vatikanu

V dvorani Tronetto v apostolski palači, kjer je papež Frančišek včeraj sprejel novega ukrajinskega veleposlanika pri Svetem sedežu, je bila izpostavljena ikona Matere Božje, znana kot Odigitrija.

Da bi ikono, ki izvira iz 17. stoletja, rešili pred uničenjem v času sovjetskega preganjanja, so jo uporabili kot polico v omari cerkve v ukrajinski vasi Popeliv. Po osvoboditvi je bila poklonjena papežu Janezu Pavli II. med obiskom Lvova leta 2001, ko se je mudil na apostolskem potovanju v Ukrajini. Od leta 2004 je del zbirke v Vatikanskih muzejih.

Poškodovana ikona iz Popeliva, ki leži na jugozahodu Ukrajine, danes bolj kot kdaj koli prej predstavlja obraz ljudstva, ki jo je naslikalo. Popolnoma spraskan je obraz Deteta Jezusa. Lahko bi rekli, da Mati Božja drži v naročju vsakega ukrajinskega otroka. Ikono je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja našel menih Sebastijan Dmitruh, ki jo je takoj dal restavrirati, vendar nepopravljivo izgubljenih delov ni bilo mogoče obnoviti.

Ime Odigitrija v grščini pomeni »tista, ki kaže pot«. Ikona je nastala po navdihu bizantinskega prototipa, ki se nahaja v samostanu Odigon v Konstantinoplu. Prikazuje Božjo Mater z Detetom Jezusov na levi roki, z desno roko pa ga kaže vernikom. Številne kopije so nastale po vsem krščanskem Vzhodu, tudi v starodavnem Kijevu, kjer so bile tovrstne ikone znane že v 12. in 13. stoletju, čeprav je najstarejša znana iz 14. stoletja.

 


 Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.