Nedelja, 17. april: Velika noč

Objavljeno: 11. 04. 2022

|

Nedelja, 17. april: Velika noč

Potem ko smo poslušali Božjo besedo, ta evangeljski odlomek, bi rad rekel tri stvari. Najprej oznanilo. Oznanilo je v tem:  Gospod je vstal. To oznanilo se je v prvih časih krščanstva prenašalo od ust do ust, saj je bilo pozdrav:  ‘Gospod je vstal’.

Žene so šle mazilit Gospodovo telo in so se znašle pred presenečenjem. Presenečenje. Božja oznanila so vedno presenečenja, saj je naš Bog, Bog presenečenj. Tako je od začetka zgodovine zveličanja, od našega očeta Abrahama. Ga preseneti: ‘Pojdi…, pusti, pojdi…, zapusti svojo zemljo in pojdi.’ Vedno je presenečenje za presenečenjem. Bog ne zna oznaniti, ne da bi nas presenetil. Presenečenje te gane v srcu, se te dotakne ravno tam, kjer ti ne pričakuješ. Če rečem z jezikom mladih, je presenečenje ‘nizki udarec’, ki ga nisi pričakoval. On gre in te gane. Prvo oznanilo je storjeno s presenečenjem.

Druga je naglica. Žene so tekle reči: ‘Tam smo našle tole.’ Božja presenečenja nas takoj spravijo na pot, ne da bi čakali. Tekle so torej, da bi videle. Tudi Peter in Janez tečeta. Pastirji so v božični noči tekli: ‘Gremo v Betlehem pogledat to, kar so nam rekli angeli.’ In Samarijanka teče, da bi povedala svojim ljudem: ‘To je novost, saj sem našla človeka, ki mi je povedal to, kar sem storila.’ Ljudje so vedeli, kaj je ona storila. In tisti ljudje tečejo, pustijo vse kar so počeli, tudi gospodinja pusti krompir v loncu – našla ga bo sicer zažganega – a pomembno je iti, teči, da bi videli tisto presenečenje, tisto oznanilo. Tudi danes se to dogaja. Po naših četrtih, po naših vaseh ljudje, ko se kaj zgodi tečejo, da bi videli. Iti torej v naglici. Andrej ni zgubljal časa, saj je v naglici šel do Petra, da bi mu rekel: ‘Našli smo Mesija.’  Presenečenja, dobre novice se prenašajo vedno tako, torej v naglici. V evangeliju je eden, ki si želi vzeti čas, saj ne želi tvegati. Toda Gospod je dober in ga z ljubeznijo čaka. Tomaž. ‘Veroval bom, ko bom videl rane.’ Toda Gospod ima tudi potrpežljivost s tistimi, ki ne gredo takoj, v naglici.

Oznanilo, presenečenje, odgovor v naglici in tretje, kar vam želim danes reči je vprašanje: In jaz, kaj? Imam odprto srce za Božja presenečenja, sem sposoben iti v naglici ali vedno z isto pesmijo: ‘Bom jutri videl’, jutri… Kaj mi pravi presenečenje? Janez in Peter sta tekla h grobu. O Janezu pravi evangelij, da je veroval. Tudi Peter, a na svoj način, z vero pomešano z očitkom vesti, da je zatajil Gospoda. Presenetljivo oznanilo, iti v naglici, ter vprašanje: In jaz danes, na to veliko noč 2019, jaz kaj? Ti, kaj? Jaz, kaj?

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: splet

Obj.: M. B.

Povej naprej.