Torek, 12. april: Eden izmed vas me bo izdal

Objavljeno: 11. 04. 2022

|

Torek, 12. april: Eden izmed vas me bo izdal

V zgodovini Izraelcev je kar nekaj odmevnih prodaj. Bratje so Jožefa prodali izmaelskim trgovcem s sužnji za 20 srebrnikov, Dalila pa je izdala Samsona za 1100 srebrnikov. “Dobri“ pastir v Zaharijevi prerokbi pa je dobil 30 srebrnikov, ko je prodal svojo čredo.

Da te prijatelj proda, mora biti nekaj najhujšega. Nekdo, ki mu zaupaš. Zaharija pravi, da je pastir, ki je prodal čredo za 30 srebrnikov, razlomil dve pastirski palici z imenom Prijaznost in Povezanost. Da, najprej občutiš veliko neprijaznost, a posledica izdajstva je še hujša: prekinitev povezanosti.

A pri izdaji Jezusa se je vse obrnilo drugače. Ker je Bog Ljubezen, se povezanost ni prekinila, ampak uresničila do konca. Jezus je na križu popolnoma uresničil povezanost med Bogom in človekom. 30 srebrnikov je odrešilo svet.

Juda se je torej odločil, da bo naredil tisto, kar mu ugaja, kar mu je lažje in kar mu bo prineslo zaslužek.

Če torej poenostavimo pogled na sklep Jezusovega delovanja. Jezus se odpove vsemu svojemu dostojanstvu, tako daleč, da zanj veljajo besede preroka: Ni imel ne podobe, ne lepote; in kakor na eni strani duhovniki naredijo vse zase, celo morijo za lastno korist, Jezus na drugi strani svoje življenje da za vse nas.

Jezusov zadnji boj je poziv k naši odgovornosti v odgovoru na neprestane skušnjave. Pomislimo torej v teh dneh:

–          Ali res iščemo vsak dan božjo voljo ali prisegamo na svoj prav?

–          Ali iščemo, kar je resnično, dobro in lepo, ali pa le svojo veljavo in pomembnost?

–          Ali očiščujemo tempelj svojega srca vsake sebičnosti, da bi bili sposobni umirati zase, ali na naših oltarjih žrtvujemo bližnje?

Naj bo Jezusov zadnji boj, tudi naš neprestani boj, da izpolnimo Očetovo voljo, ne tekmujemo z drugimi za svojo ceno in preprosto ne živimo zase, ampak za druge.

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: arhiv PS

Obj.: M. B.

Povej naprej.