V veliki teden s svetniki: Sv. Gregor Nacianški o velikonočni skrivnosti

Objavljeno: 12. 04. 2022

|

V veliki teden s svetniki:<em> Sv. Gregor Nacianški</em> o <strong>velikonočni skrivnosti</strong>

Deležni bomo velikonočne skrivnosti

Deležni bomo velikonočne skrivnosti zaenkrat še na način, ki je vezan na podobo; vendar že očitneje kakor v stari zavezi. Upam si trditi, da je velika noč, obhajana pod postavo, bila samo nejasna podoba, zgolj predpodoba. Še malo in obhajali bomo popolnejšo in svetlejšo veliko noč, ko bo Beseda pila z nami novo vino v kraljestvu svojega Očeta. Tedaj nam bo razkrila in povedala, kar je sedaj le nakazala, upoštevajoč naše stanje. Vendar velika noč, ki jo zdaj praznujemo, že spada v red večne novosti.

Kakšna je velikonočna pijača in uživanje? To moramo vedno bolj spoznavati. Kristus daje umevanje tega in svoje učence uči in tudi za učitelja, ki poučuje, je pouk o tem hrana.

Potrudimo se, da bomo v duhu evangelija postali deležni postave, toda ne po črki, ampak na dovršen, ne pa nedovršen način, na večen in ne le začasen način. Naše glavno mesto naj ne postane Jeruzalem tu spodaj, temveč nebeška prestolnica, ne mesto, ki ga gazijo vojaški škornji, marveč mesto, kjer vzklikajo angeli.

Ne prinesimo v žrtveni dar ne juncev ne ovc, katerim rastejo rogovi in parklji, saj so ti darovi večinoma mrtvi in brezčutni. Skupaj z nebeškimi zbori darujmo Bogu daritev hvale. Vstopimo skoz prvo zagrinjalo, približajmo se drugemu in poglejmo v samo Presveto.

Predlagam celo več: darujmo sami sebe Bogu, oziroma darujmo se vsak dan, svoj sleherni gib. Vse vzemimo nase zaradi Besede: s trpljenjem posnemajmo trpljenje, s krvjo počastimo kri, voljno se povzpnimo na križ.

Če si Simon iz Cirene, si naloži križ in nadaljuj pot; če si pribit na križ kakor razbojnik, pošteno priznaj Boga. Kristus je bil prištet med hudodelce zaradi tebe in tvoje grešnosti, zaradi njega postani ti pravičen. Počasti njega, ki je zaradi tebe razpet na križ, in tudi sam pribit na les izvleci nekaj dobrega iz lastne hudobije: za ceno smrti si kupi odrešenje, vstopi z Jezusom v raj, da boš spoznal, kolikšne dobrine si zapravil. Pusti sramotilca, naj s svojim preklinjanjem umre zunaj, ti pa občuduj rajske lepote.

Če si Jožef iz Arimateje, prosi za Jezusovo telo pri človeku, ki je Jezusa velel križati. Telo, ki je očistilo greh sveta, naj postane tvoja last. Ako si Nikodem, nočni častilec Boga, ga mazili z dišavami za pokop. Če katera od žena, Marija ali ona druga Marija ali Saloma ali Joana, se jokaj ob zori. Pohiti, da boš prvi videl od groba odvaljeni kamen, morebiti boš zagledal angela ali celo Jezusa samega.

 


Iz govorov sv. Gregorja Nacianškega, škofa (45. govor 23-24) oz. Molitvenega bogoslužja Cerkve

Uredila: Mojca Bertoncel

Foto: Matevž Trdan

Povej naprej.