Kako z otroki obhajati sveto tridnevje in veliko noč?

Objavljeno: 13. 04. 2022

|

Kategorije: Gradiva, Post, Zanimivosti

<em>Kako z otroki</em> obhajati <strong>sveto tridnevje in veliko noč</strong>?

Vabimo vas, da se na največji krščanski praznik – veliko noč – pripravite skupaj z otroki. Tako bodo tudi oni lažje razumeli simboliko in skrivnosti velikega tridnevja in velike noči.

 

Veliki četrtek

Uvod

Spomin Gospodove večerje na veliki četrtek je veselo praznovanje, kajti ta večer nam  je Jezus dal samega sebe v evharistiji in nam podaril duhovništvo in njegovo zakramentalno moč. Zvonovi zvonijo ob slavi, nato pa utihnejo do praznovanja velike noči.

 

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer najdete besedila Božje besede za veliki četrtek.

 

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Na veliki četrtek v družini iz kilograma pšenične moke spečemo dvanajst majhnih hlebčkov kruha in se z njimi spomnimo večera, ko je Jezus dvanajstim apostolom razdelil kruh in vino, svoje telo in kruh.

Recept za peko kruha najdemo na spletu.

Majhne hlebčke pojemo pri večerji, pri kateri se spomnimo, da smo tudi člani naše družine poklicani, da bi bili eno, tako kot je v velikoduhovniški molitvi Jezus prosil za svoje učence (Jn 17).

Spomnimo se, da je Jezus na večer po zadnji večerji odšel v vrt Getsemani. Tudi mi se mu pridružimo v molitvi žalostnega dela rožnega venca ali vsaj ene desetke rožnega venca (npr. ki je za nas krvavi pot potil). Rožni venec molimo tako, da najprej zmolimo očenaš, nato pa deset zdravamarij, pri katerih pred “sveta Marija” napovemo skrivnost:

  1. desetka: ki je za nas krvavi pot potil
  2. desetka: ki je za nas bičan bil
  3. desetka: ki je za nas s trnjem kronan bil
  4. desetka: ki je za nas težki križ nosil
  5. desetka: ki je za nas križan bil.

Nadaljujemo s: sveta Marija … Po vsaki desetki molitev sklenemo s: Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu. Kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen. O Jezus odpusti nam naše grehe, obvaruj nas peklenskega ognja in privedi v nebesa vse duše, posebno še tiste, ki so najbolj potrebne tvojega usmiljenja.

 

Spodbuda za pogovor

Danes je Jezus podelil prvo obhajilo svojim apostolom. Kaj jim je Jezus dejal? Kako mislite, da so se počutili? Kadar greste k maši, ste pri zadnji večerji!

 

Današnja molitev

Jezus, hvala ti, ker si nam podaril samega sebe in se lahko združimo s teboj v podobi koščka kruha. Amen.

 

 

 

Veliki petek

Uvod

Danes je edini dan v letu, ko ni svete maše. Običajno pri obredih velikega petka premišljujemo o trpljenju našega Gospoda in o služenju občestvu. Storimo to tudi mi v krogu naše družine.

 

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer najdete besedila Božje besede za veliki petek.

 

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Veliki petek je dan strogega posta.

Danes je dan tišine, še posebno med 12.00 in 15.00, ko ne gledamo televizije, poslušamo glasbe ali se glasno igramo. Ta tihi čas izkoristimo za izdelavo papirnatih obeskov, ki prikazujejo Jezusovo trpljenje: križa, žebljev, kapelj krvi, solz … Postavimo jih v molitveni kotiček poleg butarice ali oljčne vejice. Ob 15.00 se spomnimo Jezusove smrti na križu in z otroki zmolimo križev pot.

Lahko preberemo tudi svetopisemsko zgodbo o Jezusovem trpljenju in smrti. Ko besedilo omeni Jezusovo smrt, pred križem, ki ga imamo v stanovanju, vsi spoštljivo pokleknemo in se spomnimo Jezusove velike ljubezni do nas.

 

Spodbuda za pogovor

Na veliki petek je Jezus za nas umrl. Za nas je dal največ, kar je imel, svoje življenje. Tudi mi ga lahko darujemo, ko imamo druge radi. Se dovolj trudimo za to?

 

Današnja molitev

Gospod Jezus, danes se spominjamo tvoje smrti. Hvala ti, da si za nas dal svoje življenje. Vemo, da si to storil, ker nas imaš rad. Tudi mi te imamo radi. Amen.

 

Velika sobota

Uvod

Velika sobota je dan, ko Jezusa običajno počastimo  v Božjem grobu, duhovniki pa zgodaj zjutraj blagoslavljajo ogenj in vodo, preko dneva pa velikonočna jedila. Otrokom na današnje dopoldne razložimo, da je bil Jezus na veliko soboto v grobu.

Jedila, ki jih bomo skupaj pripravili, nas še posebno spominjajo na njegovo trpljenje, s katerim nam je podaril novo življenje. Zvečer se prične velikonočna vigilija, ki je najbolj slovesno bogoslužje celotnega cerkvenega leta. Z njim se začne praznovanje Kristusove zmage nad smrtjo.

 

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer najdete besedila Božje besede za veliko soboto.

 

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Na veliko soboto se spomnimo Jezusa, ki leži v grobu. Skupaj ga obiščimo. Doma lahko otroci narišejo mrtvega Jezusa, grob, velik kamen, cvetlice … , ki jih izrežemo, nalepimo na trši karton in postavimo v molitveni kotiček. Nato preberemo svetopisemsko zgodbo o Jezusovem pogrebu, kako je Nikodem priskrbel grob za Jezusa in kako so ga vanj položili. Otroke povabimo, da Jezusu, ki je sedaj v grobu, povemo, kar nosimo v svojem srcu. Lahko zapojemo postno pesem.

Nato pripravimo velikonočna jedila. Danes jih bomo blagoslovili, zaužili pa jih bomo šele pri velikonočnem zajtrku.

Velikonočna jedila imajo poseben pomen: šunka predstavlja Kristusovo telo, hren žeblje, s katerimi je bil Kristus pribit na križ. Rdeči pirhi simbolizirajo kaplje Kristusove krvi, pa tudi novo življenje, ki se prebije iz lupine – kamnitega groba. Okrogla potica nas spominja na trnovo krono. Bodimo pozorni na to, da otrokom ob njihovi pripravi razložimo njihov pomen. Jedila, ki smo jih pripravili, nesimo k blagoslovu velikonočnih jedil.

Ko se stemni, v župnijah potekajo slovesne velikonočne vigilije. Če so otroci še premajhni, da bi se udeležili svete maše, ob večerni molitvi preberimo naslednje svetopisemske zgodbe: Stvarjenje, Bog preizkuša Abrahama, Po suhem čez morje in Prazen grob. Pred zadnjo svetopisemsko zgodbo zapojemo Alelujo!

 

Spodbuda za pogovor

Kaj se je včeraj zgodilo z Jezusom? Kje pa je zdaj?

 

Današnja molitev

Gospod, tvoje mrtvo telo počiva v Božjem grobu. A v nas že tli upanje. Premagal boš smrt in nas rešil njenih vezi!

 

Velika noč

Uvod

Aleluja! Kristus je vstal! Aleluja! Kristus bo znova prišel! Aleluja! Aleluja! Aleluja!

 

Današnja Božja beseda

Pojdite na hozana.si, kjer najdete besedila Božje besede za velikonočno nedeljo.

 

Dejavnost, ki spodbuja izkušnjo vere

Z družino molitveni kotiček okrasite vstajenjsko, npr. po vzoru praznega groba. Otroci lahko narišejo, pobarvajo in izrežejo prazen grob, like presenečenih vojakov, angela, Marije Magdalene, emavških učencev … in vstalega Jezusa. Ob teh likih ponovno preberimo in uprizorimo svetopisemske pripovedi o vstajenju.

Po sveti maši najprej blagoslovimo velikonočni zajtrk. Naredimo znamenje križa, zmolimo očenaš in molitev: “Nebeški Oče, blagoslovi ta velikonočni zajtrk. Naj nas velikonočni prazniki tako prenovijo, da bomo vedno bolj hrepeneli po duhovni hrani ter jo našli v tvoji besedi in sveti evharistični skrivnosti. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.”

Se še spomnimo, kaj vsako izmed jedil, ki jih bomo sedaj jedli, simbolizira?

V popoldanskem času si vzemimo čas za staro igro s pirhi.

 

Spodbuda za pogovor

Kaj čudovitega se je zgodilo na današnji dan? Zakaj je za nas tako pomembno?

 

Današnja molitev

Gospod Jezus, premagal si smrt, in nam podaril novo življenje, v katerem smo za vedno povezani s teboj. Pomagaj nam, da bomo tudi mi darovali svoje življenje za druge, tako da jih bomo imeli tako radi kot nas imaš rad ti. Amen. Aleluja!

 

 


Pripravila: Mojca Bertoncel

Foto: Matevž Trdan

Povej naprej.

Naslov

Na vrh