V veliki teden s svetniki: Sv. Andrej s Krete o tem, kako iti Kristusu naproti

Objavljeno: 15. 04. 2022

|

V veliki teden s svetniki: <em>Sv. Andrej</em> s Krete o tem, <strong>kako iti Kristusu naproti</strong>

Blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu

Pridite, povzpnimo se skupno na Oljsko goro, pojdimo naproti Kristusu, ki se danes poslavlja od Betanije in gre prostovoljno v sveto trpljenje, da nas odreši.

Kristus torej prihaja. Svobodno se je odločil iti v Jeruzalem. Ponižal se je k nam iz nebes, da nas, ki smo obležali tu doli, dvigne k sebi, po besedah Svetega pisma nad vsako vladarstvo in oblast in moč in gospostvo, kakorkoli naj se imenuje.

Toda njegov prihod je brez blišča in trušča. Prerok namreč pravi: Ne bo vpil, ne bo hrupa delal, ne bo dal slišati svojega glasu po ulicah, ampak se bo vedel ponižno in krotko preprosto bo stopal v sveto mesto.

Pohitimo z Jezusom v trpljenje in posnemajmo ljudi, ki so mu prihajali naproti. Ne mečimo na cestišče ne oljčnih ne palmovih vej ne oblačil, temveč s ponižnostjo v srcu, iskrenostjo in vso vdanostjo razgrnimo sami sebe pred njim, kolikor moremo, da v sebi sprejmemo prihajajočo Besedo in objamemo tistega, ki ga ves svet ne more objeti.

On, ki je krotkost sama, je pred nami ves krotek in se dviga nad zahod naše najgloblje bednosti, da bi se naselil med nami, z nami pogovarjal, nas pritegnil k sebi in privedel nazaj.

Kot prvina naše človeške narave se je povzpel nad nebesa proti vzhodu, to je v svojo slavo in božanstvo. Vendar ni zapustil človeškega rodu in ga ljubi ter hoče dvigniti k sebi človeško naravo iz zemeljske bede v najvišjo slavo in jo poveličati skupaj s seboj.

Pripravimo Kristusu pot takole: ne razprostirajmo pred njim plaščev, odsekanih vej, zelenja, ki kmalu ovene in izgubi čez nekaj ur svoj čar, ampak oblecimo njegovo milost ali njega samega: Kateri ste bili namreč v Kristusa krščeni, ste Kristusa oblekli. Vrzimo se pod njegove noge, kakor razprostremo po tleh oblačila.

Zaradi svojih grehov smo bili rdeči kot škrlat, a nas je odrešilni krst opral, da smo postali beli kakor volna. Namesto palmovih vej prinesimo zmagovalcu smrti zmagoslavna odličja. Skupaj z otroki vzklikajmo danes tudi mi in mu mahajmo v pozdrav z veselim razpoloženjem, ki se je zbudilo v naši duši: Blagoslovljen kralj Izraelov, ki prihaja v imenu Gospodovem.

 


Iz govora sv. Andreja s Krete, škofa (9. govor na cvetno nedeljo) oz. Molitvenega bogoslužja Cerkve

Uredila: Mojca Bertoncel

Foto: Unsplash

Povej naprej.