Slavospev Vstalemu Kristusu

Objavljeno: 18. 04. 2022

|

Kategorije: Vera

<em>Slavospev</em> <strong>Vstalemu</strong> Kristusu

Predragi, treba je prav razumeti: skrivnost velike noči je vedno nova in stara, večna in časovna, minljiva in neminljiva, smrtna in nesmrtna.

Stara je ta skrivnost po stari zavezi, nova po božji Besedi. Časovna zaradi prispodobe, večna zaradi milosti, minljiva zaradi žrtvovanja jagnjeta, neminljiva zaradi življenja Gospoda, smrtna zaradi njegovega pokopa, nesmrtna zaradi njegovega vstajenja od mrtvih.

Zaveza je starodavna, toda Beseda je nova, podoba mine, milost traja večno, minljivo je jagnje, neminljiv je Gospod, ki je bil žrtvovan kot jagnje, a je vstal kot Bog.

Bil je kot jagnje, peljano v zakol, kot nema ovca pred tistimi, ki jo strižejo, in ni odprl svojih ust. Prispodoba je minila, pomen je postal dejstvo: namesto jagnjeta Bog–človek, v človeku pa Kristus, ki vse obsega.

Zato je žrtvovanje jagnjeta, obhajanje velike noči in pismo zaveze imelo en sam cilj, Jezusa Kristusa. V stari zavezi je vse kazalo na Kristusa. V novi zavezi je vse povezano s Kristusom v še večji meri.

Pismo je postalo Beseda, iz starega je nastalo novo (oba pa sta izšla s Siona in iz Jeruzalema). Zapoved je postala milost, podoba resničnost, jagnje Sin, ovca človek, človek pa Bog.

Gospod, čeprav Bog, je postal človek, ki je trpel za trpeče, bil je jetnik za jetnike, obsojen za krivce, pokopan za pokopane. Vstal je od mrtvih in mogočno vzkliknil: Kdo je, ki mi bo sodil? Naj se mi približa! Jaz sem osvobodil obsojenca, oživil mrtveca, obudil pokopanega. Jaz sem Kristus, ki sem premagal sovražnika, poteptal pekel, močnega zvezal in povzdignil človeka do nebes: jaz, ki sem Kristus.

Pridite torej vsa ljudstva, obtežena z grehom, in dosegli boste pomilostitev. Jaz sem vaša oprostitev, jaz velika noč vašega odrešenja, jagnje, ki je bilo za vas darovano, jaz vaše očiščenje, vaše življenje, vstajenje, vaša luč in vaša rešitev, vaš kralj. Jaz vas ponesem v nebesa, jaz vas bom obudil in pokazal Očeta, jaz vas bom s svojo močno roko povzdignil.

 


Iz Velikonočne homilije Melitona iz Sarde, škofa (2-7. pogl. 100-103) oz. Molitvenega bogoslužja Cerkve

Uredila: Mojca Bertoncel

Foto: Igor Dolinšek

Povej naprej.