Torek, 19. april: Žena kaj iščeš

Objavljeno: 19. 04. 2022

|

Torek, 19. april: Žena kaj iščeš

Marija Magdalena je ostala Jezusu zvesta vse do konca, do smrti na Kalvariji in še do groba. Pod križem je vztrajala z Jezusovo materjo Marijo in z edinim učencem Janezom, ki ni strahopetno pobegnil. Evangelist Janez pa nam je ohranil čudoviti prizor srečanja Marije Magdalene z vstalim Jezusom. Trdno je bila prepričana, da je Gospod vstal od mrtvih in to veselo novico je nemudoma sporočila njegovim učencem.

Gospod je rekel Mariji Magdaleni: »Ne oklepaj se me! Kajti nisem še šel gor k Očetu.« Marija Magdalena bi namreč rada imela svojega Učitelja, kot je bil prej, s tem, da bi ostal križ dramatičen dogodek, ki ga je potrebno pozabiti.

Sedaj ni več prostora za čisto človeški odnos z Vstalim. Da ga lahko srečamo, se ni potrebno vrniti nazaj, temveč na nov način vzpostaviti odnos z Njim, kajti potrebno je iti naprej!

Vsak kristjan podoživlja izkustvo Marije Magdalene. Gre za srečanje, ki spremeni življenje: srečanje z enkratnim človekom, po katerem lahko izkusimo vso dobroto in resničnost Boga, ki nas osvobaja od zla ne le površinsko, za hip, ampak nas rešuje od njega korenito, ozdravlja nas povsem in nam vrača naše dostojanstvo. Zato Magdalena imenuje Jezusa ‘moje upanje’, ker ji je on dal prerojenje, novo prihodnost, dobro življenje, osvobojeno zla. ‘Kristus, upanje moje’’ pomeni, da vsako moje hrepenenje po dobrem najde v njem resnično možnost; z njim lahko upam, da bo moje življenje dobro, polno in večno, ker je Bog sam postal bližnji, tako da je celo vstopil v našo človeškost.

V čem, nam je Marija Magdalena vzor? Ko sreča Jezusa, ki je kljub njeni grešnosti in zavoženem življenju ne obsodi, ampak ji velikodušno odpusti, je ne zanima več nič drugega kot to, kar Jezus oznanja. Postane največja oboževalka Jezusa in njegovih del. Tudi ko Jezus, njena največja ljubezen, umre na križu, ne obupa. Za to je deležna posebnih milosti.

Pa mi? Smo po vzoru sv. Magdalene pripravljeni na srečanje z Vstalim? Jezus želi, da mu tudi mi predamo svoja življenja, mu dovolimo, da nam odpusti in očisti našo dušo navlake tega sveta. Morda se bojimo, da bi Gospod temeljito spremenil naše življenje. Marija Magdalena nam govori, da se splača vso ljubezen podariti Bogu. Ne odlašajmo in prosimo Gospoda milosti, da se moremo srečati z njim v globini našega srca.

Ne bodimo počasni ob sprejemanju, osvajanju, vživljanju v resničnost vstajenja. Žalost Marije Magdalene se je spremenila v veselje, ko je prepoznala Jezusa in je takoj stekla k učencem povedat, da ga je videla.

Bodimo tudi mi glasniki vstajenja in večnosti.

Z Jezusovim vstajenjem proslavljamo veselje njegove zmage nad grehom in smrtjo. To je glavni steber naše vere. Zato se naj vsak vpraša: Kako se me milost vstajenja dotika?

Prosim, da bi mogel z veseljem sprejemati oznanilo o vstalem Jezusu in verovati v moč njegove prisotnosti v mojem življenju.

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: splet

Obj.: M. B.

Povej naprej.