Maziljeni s Svetim Duhom

Objavljeno: 25. 04. 2022

|

<strong>Maziljeni </strong>s<em> Svetim Duhom</em>

Krščeni ste bili v Kristusa in oblečeni v Kristusa, tako ste po naravi postali podobni božjemu Sinu. Bog, ki nas je vnaprej določil za svoje posinovljence, nas je naredil podobne Kristusovemu poveličanemu telesu. Ker ste sedaj deležni Kristusa, se po pravici imenujete ‘kristusi’, to je maziljenci. O vas torej Bog govori, ko pravi: Ne dotikajte se mojih maziljencev.

Postali ste maziljenci, Bogu posvečene osebe, ko ste prejeli pečat Svetega Duha. To vse se je v vas uresničilo v podobi, ker ste Kristusova podoba.

Ko je bil Kristus krščen v Jordanu, je podelil vodi moč svojega božanstva; in ko je stopil iz vode, se je spustil nanj sam Sveti Duh, enak na enakega.

Ko ste stopili iz vode, ste bili tudi vi maziljeni s sveto krizmo, s svetim oljem, ki je podoba tistega, ki je mazilil Kristusa, to je Svetega Duha. O tem govori prerok Izaija, ko v Gospodovem imenu napoveduje: Gospodov duh je nad menoj, ker me je Gospod mazilil; poslal me je, da oznanim blagovest ubogim.

Kristusa niso mazilili ljudje z oljem ali s kakim drugim tvarnim mazilom, temveč ga je Oče mazilil s Svetim Duhom in ga postavil za odrešenika vsega sveta, kakor pravi Peter: Jezus iz Nazareta, ki ga je Bog mazilil s Svetim Duhom. In prerok David vzklika: Tvoj prestol je postavljen na vekov veke! Ljubiš pravico in sovražiš krivico, Bog, tvoj Bog te je osrečil bolj kot druge kralje.

Kristus je bil maziljen z duhovnim oljem veselja, to je, s Svetim Duhom, ki se imenuje olje veselja, ker je začetnik duhovnega veselja. Vi pa ste bili maziljeni s svetim oljem in ste potemtakem deležni Kristusovega posvečenja.

Pazite, da svete krizme ne boste imeli za navadno mazilo. To mazilo je sveto in ni več navadno olje. Odkar je posvečeno, ni več vsakdanje mazilo, temveč je dar Jezusa Kristusa in Svetega Duha. Učinkuje po navzočnosti njegovega božanstva. Z njim ti simbolično mazilijo čelo in druge telesne čute, toda medtem, ko je telo pomaziljeno z vidnim mazilom, postane duša posvečena po Svetem Duhu, ki daje moč in življenje.

 


Iz Jeruzalemskih katehez (21. kateheza, 1-3) oz. Molitvenega bogoslužja Cerkve

Foto: Matevž Trdan

Uredila: Mojca Bertoncel

Povej naprej.