Petek, 29. april: Pametne in nespametne device

Objavljeno: 25. 04. 2022

|

Petek, 29. april: Pametne in nespametne device

Prilike napovedujejo dokončen razplet božjega kraljestva.

Jezus ne govori na splošno, govori vsakemu posebej, moškemu in ženski posebej. Še dokaj neraziskano je področje Jezusovega »ženskega« dela njegove osebnosti, ki ga odkrivamo prav v njegovih prilikah. Hrepenenje ženske po idealnem ženinu, ta globoka in čista želja po dopolnitvi svojega bitja, je gnala pet pametnih in pet nespametnih devic k ženinu. Pametne so s seboj vzele zalogo olja, da njihove svetilke ne bi ugasnile. Nespametne tega niso storile. Prizor o prihodu ženina se dogaja ponoči, kar pomeni, da je del človekove osebnosti buden tudi med spanjem. Ko ženin končno pride, mu device hitijo naproti. Tiste, ki imajo dovolj olja, ga pospremijo v svatovsko dvorano.

Tiste, ki jim olja zmanjka, zamudijo vstop, vrata se takoj zapro. Olje, ki bi ga lahko kupile pri trgovcih, na tržišču torej, je drugačno od olja, ki ga nosijo s sabo, ali bolje, v sebi. V odločilni noči ženinovega prihoda je to, kar kupimo zunaj, nedostopno in nič ne velja. Kako poseben je tudi ženin Jezusove prilike. V dvorano vstopi brez neveste, pravzaprav je njegova nevesta spremstvo petih pametnih devic. V dvorani se ne pogovarja z njimi, ampak s petimi nespametnimi, ki so zunaj in obupano trkajo na vrata. Ni več vstopa! Ženin pravi: Ne poznam vas! Pripoved nato preskoči na Jezusovo opozorilo: »Bodite torej budni, ker ne veste ne dneva ne ure!« Jezusovo priporočilo o budnosti velja njegovim učencem in po njih nam.

Nihče od živečih še ni z njim v svatovski dvorani. Vsi smo še na poti. Pet pametnih devic, ki so že z njim, so le krila naše duše. Pet drugih, ki so zunaj in trkajo na vrata, so zapore našega srca. Zaželjeni ženin je dar srcu, ki gori in nikoli ne ugasne v pričakovanju dokončne Ljubezni.

Biti pripravljen na Gospodov prihod. Na to, da bo zamudil, da se ne bo zgodilo, kot pričakujemo. Da nas bo presenetil. Da, naš Bog je Bog presenečenj.

Nenehno se dogaja prav to – Bog nas preseneča. Ne naredi, kar mi mislimo in želimo, da bi naredil. Ni takšen, kot si ga predstavljamo. Naša pota niso Njegova pota in obratno. Je bolj ljubeč, kot si lahko predstavljamo, bolj pravičen, bolj moder in ima večji smisel za humor. Naša uboga človeška misel si ga ne more ne predstavljati ne predpostavljati, kaj bo naredil, kako in zakaj.

Hvala Mu, da je tako. Ker reven bi bil ta naš Bog, če bi bil zgolj takšen, kot si Ga moremo mi predstavljat. Zato, ko bomo naslednjič presenečeni, kaj ima Bog za nas v rokavu, ko bo naredil nekaj neverjetnega, vzemimo to kot še en dokaz, da On res je. Kajti samo takšen je lahko Bog – presenetljivi Bog.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.