Sreda, 27. april: Bog je svet tako ljubil

Objavljeno: 25. 04. 2022

|

Sreda, 27. april: Bog je svet tako ljubil

Nikodem je prišel k Jezusu ponoči. On je zagotovo poznal Jezusa, slišal za njegove čudeže, znamenja, morda tudi kje poslušal njegove govore … Vedel je, da vse to ni izmišljeno. Po drugi strani  pa vsega, kar Jezus dela ne razume, kot na primer to, da bo v treh dneh zgradil novi tempelj. Tudi mi se velikokrat znajdemo v isti situaciji, ko sicer verujemo v Jezusa, pa se vseeno hkrati sprašujemo: »Zakaj se nam je moglo to zgoditi? Zakaj je brat umrl? Zakaj ta nesreča?…« Velikokrat ne razumemo Božjih poti. Današnji evangelij nas vabi, da bi obnovili našo vero in prodrli še globlje v skrivnost naše vere. »Kdor vanj veruje, se mu ne sodi; kdor pa ne veruje, je že sojen, ker ne veruje v ime edinorojenega Božjega Sina.«

Največji greh je ta, da se odvrnemo od Boga. Hudič nas hoče vedno znova prepričati, da je Bog lažnik in ubijalec. Izraelci so na poti iz Egipta godrnjali Mojzesu in Aronu: »Zakaj sta vendar pripeljala Gospodovo občestvo v to puščavo, da tu umremo mi in naša živina?«  To je največja laž, ki se je začela že v Edenskem vrtu. Tudi mi se velikokrat znajdemo v takih situacijah, ko ne razumemo, zakaj se nam nekaj dogaja. In takrat hitro obsodimo Boga. To pa je največji greh, saj gre za kršitev prve zapovedi »veruj v enega Boga«.

Ko evangelist Janez pravi, »kakor je Mojzes povzdignil kačo v puščavi, tako mora biti povzdignjen Sin človekov, da bi vsak, ki veruje, imel v njem večno življenje«, govori o tem, da obstaja rešitev … in ta je samo ena: Jezus Kristus. Potrebno je le dvoje: pogled na Jezusa Križanega in čista vera. Samo takrat bomo prav razumeli, da je pravzaprav naš izhod iz služnosti in vsake situacije, pa naj bo še tako težka, samo ena: BOŽJA LJUBEZEN IN USMILJENJE do vsakega človeka.

Vera pravi DA božjemu ljubečemu odnosu do nas. Bog je toliko skrbel, da je poslal svojega Sina, Jezusa Kristusa, da plača za naše grehe. Resnična vera nima nič skupnega s človeškimi prizadevanji, družbenimi dosežki ali materialnim bogastvom. Resnična vera pravi Bogu: “Jaz sem nemočen grešnik, ki se ne more sam rešiti. Zaupam tvojemu odpuščanju, ki mi ga zastonjsko podarjaš v Jezusu Kristusu.” Ta vera nas osvobaja od končne posledice naših grehov – večne ločitve od Boga. Prav tako nam daje moč za spremembe, ki bodo postale seme za novo življenje.

 

Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.