Petek, 20. maj: Ostanite v moji ljubezni

Objavljeno: 16. 05. 2022

|

Petek, 20. maj: Ostanite v moji ljubezni

Povabilo današnjega evangelija se zdi zelo jasno: Ostanite v moji ljubezni! Zakaj nas Jezus vabi k temu? Odgovor najdemo v današnjem odlomku: da bo naše veselje dopolnjeno in da obrodimo sad. Mar si tega ne želi vsak od nas? Biti vesel in rodoviten!

Kako naj to dosežemo? Jezus pravi: »Če se boste držali mojih zapovedi, boste ostali v moji ljubezni.« Kaj so Jezusove zapovedi, ki naj bi se jih držali? Najprej nam najbrž pride na misel deset božjih zapovedi. A te so iz stare zaveze. Katere nove zapovedi pa so njegove? Če pogledamo današnji odlomek od blizu, bomo videli, da nam on sam daje odgovor. Takole pravi: To je moja zapoved, da se ljubite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil. Kako nas je Jezus ljubil?

Najprej lahko razumemo Jezusovo ljubezen, ko razlaga o svojem odnosu do učencev. Slišali smo, da pravi: Vas sem imenoval prijatelje, ker sem vam razodel vse, kar sem slišal od svojega Očeta. Tako lahko razumemo, da je zanj zelo pomembno, da ustvari tako tesen, intimen prijateljski odnos, v katerem deli vsa svoja spoznanja in svoje življenje. Ljubiti, pomeni zanj, deliti sebe in svoje življenje.

Če je prvo njegovo načelo bližina, je drugo, ki ga lahko razumemo iz istega odlomka, da Jezus ne živi zase, ampak za druge. Življenje daje za prijatelje. Ne vrti se okrog tega, kaj bodo naredili z njim bodisi učenci bodisi sovražniki, on daje življenje za svoje prijatelje.

Kaj je vodilo njegove ljubezni, nam pove, ko svoje življenje končuje. Po eni strani pravi: da je prišel, da izpolni Očetovo voljo, po drugi pa, da izpriča vso resnico. Z besedami današnjega odlomka bi lahko rekli, da je prišel, da sporoči vse, kar je izvedel od Očeta in da vse to tudi izpolni. Vedel je, da se bo s takšno držo mnogim zameril in da bo nastal med ljudmi razdor, a Očetova volja in resnica sta vedno vodili njegove odnose.

Jezus v ljubezni prinaša mir, ki ga svet ne more dati. A ta mir, ni lažen, je mir srca.

Njegova ljubezen se posebej kaže v posebni ljubezni do najbolj ubogih in zapostavljenih. Hkrati pa je trd do vseh, ki se imajo za pravične in popolne. Slednje jasno graja in ne špara z besedami.

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.      

Povej naprej.