Ponedeljek, 16. maj: Imeti večno življenje

Objavljeno: 16. 05. 2022

|

Ponedeljek, 16. maj: Imeti večno življenje

Večno življenje je v spoznanju Boga. Če je tako, potem ga že imamo v žepu, bi lahko rekli. O Bogu pa že nekaj vemo, mar ne!

Spoznanje o Bogu, pomeni ostati v Jezusovi besedi, držati se Jezusovih besed oz. držati se Jezusovih zapovedi. Spoznati Boga pomeni tudi držati se Božje besede. Držati se Jezusovih besed ne pomeni delati po črki, ampak zaupati Bogu, ki je gospodar življenja in smrti.

Večno življenje je v tem, da živimo, kakor je živel Jezus.

Živeti, kakor je živel Jezus, pomeni torej živeti v Svetem Duhu, prepuščati njemu in Očetu, da vodita naše življenje. Pomeni živeti v popolnem zaupanju, da je Bog z nami in da skrbi za nas, da bo poskrbel, da bo vse prav, če mu bomo zvesti. Da bo vse prav, tudi, ko bo videti, da nas je pozabil dvigniti v življenje, razglasiti svetu, potolažiti itd.

Drugi vidik, ki je zelo prisoten v Jezusovem življenju je, da je prišel da bi stregel in ne da bi mu stregli. Vse njegovo življenje je neverjetna skrb za uboge. Ne živi zase, ampak ves je za druge. Le kdor je pripravljen življenje izgubiti, ga bo našel, je njegovo vodilo.

In še tretji vidik njegovega življenja. Jezus pravi o sebi: Jaz sem zato rojen in sem zato prišel na svet, da pričujem za resnico. Brezkompromisna zvestoba resnici, tudi za ceno smrti!

Živeti, kakor je živel Jezus, pomeni torej živeti v ponižnosti, v služenju ubogim in v zvestobi resnici. Iskanje pomembnosti, vrtenje okrog samih sebe in ugajanje je drža, ki je Jezusa pri farizejih tako razjezila, da jim je naravnost povedal, da Boga ne poznajo. Naj torej živimo, kakor je živel On, da bomo deležni polnosti življenja že tu na zemlji in se bomo veselili večnega življenja v nebesih.

Da se povzpnemo v nebesa, je za to Jezus pot, imeti torej živ odnos z Njim, posnemati ga v ljubezni, hoditi po njegovih stopinjah. Zato se lahko vprašamo: Po kateri poti hodim? So poti, ki ne vodijo v nebesa, kot so poti nadvlade, posvetnosti, samopotrjevanja. Je pa tudi Jezusova pot, ki je pot ponižne ljubezni, molitve, krotkosti, zaupanja. To je pot Jezusa, ki vodi moje življenje. Dobro je vprašati Jezusa, ki je pot, za napotke na poti proti nebesom.

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

 

Povej naprej.