Znanih je trinajst zavetnikov SDM v Lizboni

Objavljeno: 20. 05. 2022

|

Kategorije: Mladi, Zanimivosti

Znanih je <strong>trinajst zavetnikov SDM</strong> v <em>Lizboni</em>

Na Portugalskem se pripravljajo na Srečanje mladih prihodnje leto. Poleg Device Marije, ki je po besedah kardinala Manuela Clementa, lizbonskega patriarha, najpomembnejša zavetnica srečanja, so ostali zavetniki naslednji: sv. Janez Pavel II., sv. Janez Bosko, sv. Vincencij, sv. Anton, sv. Bartolomej de Martyribus, sv. Janez de Britto, bl. Ivana Portugalska, bl. Janez Fernandes, bl. Marija Klara Deteta Jezusa, bl. Peter Jurij Frassati, bl. Marcel Callo, bl. Klara Badano in bl. Karel Acutis.

V sporočilu za javnost, v katerem so predstavljeni omenjeni svetniki in blaženi, se je kardinal Clemente najprej zaustavil ob Devici Mariji, »mladi ženi, ki je sprejela, da je postala mati učlovečenega Božjega Sina. Ona je vstala in v naglici odšla v pogorje, da bi srečala svojo sestrično Elizabeto in ji prinesla Jezusa, ki ga je spočela. Tako uči mlade vseh časov in krajev, naj prinašajo drugim Jezusa, ki ga pričakujejo, danes tako kakor takrat.«

Papež Janez Pavel II. na SDM v Buenos Airesu (1987)

Zavetnik je tudi sveti Janez Pavel II., kateremu gre zasluga za pobudo Svetovnih dnevov mladih, na katerih se je zbralo na milijone udeležencev s petih celin.

Don Bosko z mladimi

Vsi sveti zavetniki tokratnega srečanja so se posvečali služenju mladim; na poseben način sv. Janez Bosko, ki ga je sveti Janez Pavel II. razglasil za »očeta in učitelja mladih.« Vzgojiteljem je predlagal njegov »preventivni sistem«, ki ima trajno veljavo: »Bodite z mladimi, izogibajte se grehu, z razumom, vero in prijaznostjo. Postanite svetniki, vzgojitelji svetnikov. Naj naši mladi čutijo, da so ljubljeni.«

Lizbonski patriarh je nadalje zapisal, da v pripravi na Svetovni dan mladih računajo tudi na varstvo sv. Vincencija, diakona in mučenca iz 4. stoletja, ki bo kot zavetnik škofije vse sprejel in okrepil s svojo karitativnostjo in evangeljskim pričevanjem.

Sveti Anton

Srečanje, ki bo potekalo prihodnje leto na Portugalskem, bodo po besedah kardinala Clementa z nebes podpirali tudi trije svetniki, ki so iz Lizbone odšli, da bi po svetu oznanjali Kristusa. Eden izmed njih je sveti Anton, rojen okoli leta 1190, ki je že kot frančiškan odšel najprej v Maroko, takoj zatem pa v Italijo, nato pa na jug Francije in ponovno v Italijo. Mnoge ljudi je spreobrnil k evangeliju, ki ga je živel in oznanjal. Umrl je v Padovi leta 1231 in bil že eno leto zatem kanoniziran, saj je bila tako močna gotovost o njegovi svetosti. Papež Leon XIII. ga je poimenoval »svetnik vsega sveta«.

Sveti Bartolomej de Martyribus

Nekaj stoletij kasneje se je v Lizboni rodil sv. Bartolomej de Martyribus, dominikanec in nadškof Brage. Odšel je v Trident, kjer je sodeloval v zadnji fazi (1562-63) koncila, ki je reformiral Cerkev in Pastirje približal ovcam, kot to predvideva evangelij in pri čemer vztraja tudi papež Frančišek.

Sv. Janez de Britto

Tretji lizbonski svetnik, ki bo spremljal mlade v pripravi na srečanje, pa je sv. Janez de Britto, jezuit, ki je v 17. stoletju odšel kot misijonar v Indijo. Neutrudno je oznanjeval Kristusa ter se na svojih zahtevnih potovanjih oblačil in govoril tako, da je lahko dosegel vse skupine in razrede. Leta 1693 je umrl mučeniške smrti v kraju Oriur na jugovzhodu Indije.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.