Papež Frančišek: Mir se začne v ljubezni do tistega, ki misli drugače od mene

Objavljeno: 07. 06. 2022

|

Kategorije: Cerkev po svetu, Vera

Papež Frančišek: <strong>Mir se začne v ljubezni</strong> do tistega, ki <em>misli drugače od mene </em>

V soboto, 4. junija, se je ob 21. uri po srednjeevropskem času začela ekumenska binkoštna vigilija, ki jo je organiziral urad za Katoliško karizmatično prenovo CHARIS (Catholic Charismatic Renewal International Service), spremljati pa jo je bilo mogoče preko YouTuba in Facebooka. Prenos se je začel iz Burkina Fasa, nadaljeval v Avstraliji in se sklenil v Libanonu. Med vigilijo so predvajali tudi video sporočilo papeža Frančiška, ki ga je pripravil ob tej priložnosti.

V Apostolskih delih beremo: »Štirideset dni se jim je prikazoval in jim govoril o Božjem kraljestvu. Ko je bil z njimi pri jedi, jim je naročil, naj ne odhajajo iz Jeruzalema, temveč naj počakajo na Očetovo obljubo, “o kateri ste slišali od mene; zakaj Janez je krščeval v vodi, vi pa boste v nekaj dneh krščeni v Svetem Duhu«. Nekoliko naprej doda: »Ko bo Sveti Duh prišel nad vas, boste prejeli moč in boste moje priče v Jeruzalemu in po vsej Judeji in Samariji ter do skrajnih mej sveta.«

Nekega večera, kakršen je današnji, so ti boječi možje in žene, zaprti v gornji izbi v Jeruzalemu – ker so vedeli, da jih preganjajo –, doživeli močno prisotnost Svetega Duha, ki je za vedno spremenil njihova življenja. In njihova življenja, ki jih je preoblikovala moč Duha, so spremenila zgodovino.

Nocoj smo kristjani po vsem svetu združeni v molitvi, čakajoč na Očetovo obljubo, prihod Svetega Duha. Ga čakamo, ker ni prišel, ker ga ni? Ne, bil je že v trenutku stvarjenja in je v vseh nas po krstu, ki smo ga prejeli. Vsako leto, na binkoštno vigilijo, želimo biti deležni enakega doživetega in zanesljivega izkustva njegove navzočnosti v nas, v naših življenjih in v naših skupnostih.

Današnjo stvarnost v svetu zaznamujejo bolezni, pandemija, ki je odnesla milijone ljudi po vsem svetu, z njo pa bolečina, trpljenje in odsotnost. Na mnogih koncih sveta pa obstaja tudi lakota in celotna ljudstva, ki so prisiljena v izgnanstvo. In vojna, vojna med brati, vojna med kristjani, kot je v tem trenutku v primeru napada na Ukrajino. Primer te vojne po vsem svetu so tudi razmere v Jemnu, mučeništvo ljudstva Rohinga in med drugimi poseben položaj v Libanonu … vojna!

In vpričo tega razkosanega sveta, ki se boji tudi negotove prihodnosti, nocoj vstaja svetla navzočnost Svetega Duha, ki nam daje moč, ki nam daje pogum in odločnost, da bomo neutrudno delali za mir, ki nam ga lahko da samo On. Mir se začne v družinah, v medosebnih, medrasnih odnosih, v odnosih med kristjani in s člani drugih verstev. Mir se začne v ljubezni do sovražnika, do tistega, ki ne misli tako kot jaz … Sami ne moremo. S Svetim Duhom pa lahko. Zdi se, da se je sedaj sovraštvo polastilo sveta. Vendar obstaja sila, ki je močnejša od sovraštva, to je moč ljubezni, »ker je Božja ljubezen izlita v naša srca po Svetem Duhu, ki nam je bil dan.« (Rim 5,5).

Jutri bomo v moči Svetega Duha poiskali tistega človeka, ki nas je ranil, ki ga iz različnih razlogov nimamo radi, morda znotraj naše družine, in ga prosili za odpuščanje, ali pa mu bomo odpustili in ga objeli. Tako se začne mir. Malo po malo, drug za drugim. Kultura miru, ki jo moramo širiti, se začne tako. Voditelji držav bodo ali pa ne bodo delali za mir in zgodovina jih bo sodila. Na vsakem izmed nas pa je, da z vsakdanjimi dejanji širi ljubezen in premaguje sovraštvo. Naši otroci se jo bodo naučili živeti, naši vnuki pa se bodo učili od njih; in tako bomo lahko nekaj storili, da se bo svet spremenil.

Da, poklicani smo bili na to pot: »Ko bo Sveti Duh prišel nad vas – pravi Gospod –, boste prejeli moč in boste moje priče v Jeruzalemu in po vsej Judeji in Samariji ter do skrajnih mej sveta.«

To želim vsem vam: da prejmete moč Svetega Duha in da ste priče. Naj vas Bog blagoslovi.

 


Vir: Vatican News

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.