Četrtek, 23. junij: Angel oznani rojstvo Janeza Krstnika

Objavljeno: 20. 06. 2022

|

Četrtek, 23. junij: Angel oznani rojstvo Janeza Krstnika

Oče in mati Janeza Krstnika – beremo na četrti dan – sta “živela brez graje po vseh Gospodovih zapovedih in zakonih,” in vendar nista mogla imeti otrok. Taki pari so bili v Božjih načrtih zelo pomembni. Življenje torej ni sad popolnega izpolnjevanja vseh zapovedi.
Na koliko načinov je Bog moral vedno znova spomniti človeka, da življenje daje Bog, ne človek.  Greh je v tem, da bi si življenje radi zagotovili (tudi z duhovnimi treningi) in ga ne sprejemali.
Četrti dan devetdnevnice  beremo, kako Bog po starših Janeza Krstnika pokaže, kdo bo odrešenik. Prišel bo, da nam bo dal življenje na drugačen način. Ne več po prizadevanju za popolnost in brezgrajnost. Logika bo povsem obrnjena: Popolnost bo postala posledica življenja in ne več obratno.

Za naše duhovno življenje je to zelo pomembno. Spraševanje o tem, koliko sem že napredoval v duhovnem življenju, koliko sem boljši, koliko sem sebe z duhovnimi vajami že izpopolnil, kaže, da sem v logiki posameznika, ki še vedno hoče rešiti sebe.
Zaharija ni mogel govoriti, ker je bil v tej logiki. In zato ni mogel verjeti besedam angela (Marija mu lahko verjame, četudi še ne razume). Sposobnost, da govoriš (Zaharija), pomeni, da si sposoben biti v komunikaciji. Božje življenje je sad odnosa, sad komunikacije z Bogom in z drugimi.  Radi bi imeli življenje, vendar se nam upira, da bi živeli v nenehni izmenjavi (govoru) z Bogom. Rajši bi dosegli neko “stanje”. To se dogaja tudi v odnosu med možem in ženo in v drugih vsakdanjih odnosih. Radi bi rešili sebe ob drugem. Posledica je, da “onemimo”, imamo “tihe dneve” …

Zaharija tudi zaključuje starozavezno duhovništvo. Samo eden duhovnik je lahko vstopil v posvečene prostore. Končuje se religioznni način, ko človek daruje Bogu, da bi vzdrževal življenje. Začenja se doba vere, ko bo Bog daroval sebe. Duhovniki bodo le v službi tega novega in edinega duhovnika Jezusa Kristusa. Samo on bo lahko vstopil v svetišče Boga Očeta (prim. pismo Hebrejcem) in s seboj tja pripeljal tudi človeka, da bi končno v tem svetišču odnosov našel življenje.


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.      

Povej naprej.