Torek, 21. junij: Stopite skozi ozka vrata

Objavljeno: 20. 06. 2022

|

Torek, 21. junij: Stopite skozi ozka vrata

Ozka  vrata pomenijo, da je vstopanje naporno. Kristus nas ne razvaja. Evangeljska pot skozi življenje je naporna. Napor je treba vzeti nase. Premagovati je treba lenobo. To spada k človekovi življenjski nalogi.

V svojem zdravem jedru človek odklanja lenobo in hoče vzeti nase napor.

Duhovno lene ljudi, ki odklanjajo napor, da bi izvrševali zahteve evangelija, Jezus svari: vrata se bodo zaprla, ostali bodo zunaj. Čeprav bodo trkali, bodo ostala zaprta. Njihovo stanje bo jok in škripanje z zobmi.

Zakaj ne bodo sprejeti? Jezus na to vprašanje odgovori s stavkom: »Pojdite proč od mene vsi, ki delate krivico.«

Kdo so torej tisti, ki trkajo, ki prosijo, da bi vstopili v Božje kraljestvo, a se jim ne odpre? To so tisti, ki se ne odpovedo svoji krivičnosti. Sebe bodo videli »vržene ven«. V pekel.

Ali naj Jezusovi poslušalci mislijo, da za njih ni več rešitve?

Jezus jih z ostrimi besedami še ne zavrže, pač pa zelo resno opominja, kaj bo sledilo, če se ne bodo spreobrnili, če se ne bodo odpovedali krivičnosti, s katero mučijo druge ljudi.

Veliki teolog H. U. von Balthasar vidi v tem evangeljskem oznanilu še posebej ost zoper tiste Jude, ki so nasprotovali sprejemanju spreobrnjencev iz poganstva v Jezusovo občestvo. Ti bodo prišli od severa in juga, od vzhoda in zahoda, da bodo s svetimi izraelskimi očaki skupaj sedli za Gospodovo mizo v Božjem kraljestvu. Nekateri Judje so bili tako ozkosrčni, da se jim je kaj takega zdelo neznosno. Toda Jezusova beseda je jasna: kdor ne privošči vstopa v Božje kraljestvo drugim, tak sam ne bo imel vstopa vanj.

Svetopisemska misel nam daje vodilo: namesto da razkrinkavaš grešnika, raje zanj moli. Hkrati pa se moramo zavedati, da je naše spoznanje o notranjosti bližnjih majhno. Zato »Ne sodite, da ne boste sojeni; ne obsojajte, da ne boste obsojeni«.

Ta problem pa se lahko še najbolj zaostri znotraj družine ali med sosedi. Neka žena je spoznala, da nikoli ne bo mogla spremeniti svojega moža. Toda pomisliti mora še na nekaj: kako lahko izboljša svoj odnos do njega; kako naj ponavlja odpuščanje, da bo izginila iz srca vsa grenkoba; kako torej z Božjo pomočjo ljubiti v smeri čiste nesebičnosti. Isto velja za moža, ki meni, da ne bo mogel spremeniti svoje žene.

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.      

Povej naprej.