Sv. Gregor iz Nise o krščanski popolnosti

Objavljeno: 22. 06. 2022

|

Kategorije: Vera

Sv. <em>Gregor</em> iz Nise o <strong>krščanski popolnosti</strong>

Tri reči so značilne za krščansko življenje: dejanje, govorjenje, mišljenje. Glavno je mišljenje. Iz njega izhaja govorjenje, to z besedami izrazi misel, ki se je vtisnila v dušo. Za mišljenjem in govorjenjem pride delo, ki misel spremeni v dejanje. Ko nas v življenju vodi ena od teh treh reči, naj bo beseda, dejanje ali misel, je prav, da se vse ravna po božjem, po tistem, kar označuje Kristusa, po čemer ga lahko spoznavamo, da se naše delo, govorjenje in mišljenje v ničemer ne oddaljijo od tega, kar ta imena po krščansko pomenijo.

Kaj mora storiti človek, ki ga je zadela čast, da nosi čudovito Kristusovo ime? Nič drugega kakor da v podrobnosti nadzoruje svoje misli, besede in dela in se sprašuje, ali vsako od njih teži h Kristusu ali pa se morda od njega oddaljuje. To izpraševanje se more opraviti na več načinov. Če delo, misli ali besede zbujajo katerokoli nedovoljeno strast, gotovo niso v skladu s Kristusom, ampak nosijo pečat njegovih nasprotnikov, ki biser duše potaplja v mlakužo strasti in stori, da biserov blišč izgine v strastnem razpoloženju.

Nasprotno pa to, kar nima s strastjo nič skupnega, meri le na kralja duhovnega miru, ki je Kristus. Pri njem, ki je čisti in neskaljeni izvir, moremo zajemati spoznanja, ki nas bodo vodila k podobnosti s pravzorom, tako veliki podobnosti, kakor je voda podobna vodi, tista, ki je zajeta pri izviru, podobna tisti, ki je iz izvira nalita v vrč.

Naravno je, da je čistost, ki jo vidimo na Kristusu, enaka tisti, ki smo jo dobili od Kristusa. Prva je pač izvirna čistost, druga pa je delež te izvirne čistosti. Kdor hoče biti deležen Kristusa, zajema iz tega studenca in v življenje spreminja lepoto teh spoznanj. Tako se zgodi, da je skriti človek v popolnem soglasju s človekom, ki ga vidimo, in da pride do lepega življenjskega ravnotežja pri ljudeh, ki jih vodijo misli, katerih moč prihaja od Kristusa.

Po mojem mišljenju je popolnost krščanskega življenja v tem: postati deležen vseh kreposti, ki spadajo v sklop Kristusovega imena, in to izražati v mišljenju, govorjenju in dejanju.

 


Vir: molitveno bogoslužje Cerkve (Iz razprave sv. Gregorja iz Nise, škofa, o krščanski popolnosti)

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.