Prihaja mesečnik Opazovalec ulicečasopis družbenega prijateljstva in bratstva

Objavljeno: 27. 06. 2022

|

Prihaja <strong>mesečnik Opazovalec ulice</strong> – <em>časopis družbenega prijateljstva in bratstva</em>

Konec junija bo izšla prva številka mesečnika Opazovalec ulice (L’Osservatore di Strada), ki bo dal glas tistim, ki se jim običajno ne prisluhne, revnim, ljudem, ki jih je življenje ranilo, vsem, ki so družbeno odrinjeni in socialno izključeni.

Opazovalec ulice bo izhajal pod okriljem vatikanskega časnika L’Osservatore Romano, zasnovala in pripravila pa ga je delovna skupina Dikasterija za komunikacijo. Namen je priznati in povrniti pravico do govora osebam, ki so v današnji družbi obravnavane kot »odvržene«, ter v ospredje postaviti bogastvo njihovih izkušenj, znanja in vrednot.

Prva številka Opazovalca ulice bo razdeljena vsem, ki bodo v sredo, 29. junija, na praznik svetih Petra in Pavla, prišli na Trg svetega Petra k opoldanski molitvi Angelovo češčenje. Sicer pa bo časopis izhajal vsako prvo nedeljo v mesecu v tiskani in spletni obliki (https://www.osservatoreromano.va/it/osservatore-di-strada.html). Razdeljevanje tiskanih izvodov mesečnika bo potekalo vsako nedeljo v času papeževe molitve Angelovo češčenje v okolici Trga svetega Petra. Za to bodo s pomočjo prostovoljcev poskrbeli brezdomci, ki prihajajo v dom Palazzo Migliori – strukturo je Dikasterij za karitativno služenje (nekdanja elemozinerija) zaupal Skupnosti svetega Egidija.

Časopis se bo razdeljeval brezplačno, a morebitne prispevke bodo razdeljevalci lahko zadržali zase. Opazovalec ulice ne bo samo časopis revnih in za revne, ampak je in želi biti predvsem časopis skupaj z revnimi, saj bo nastajal skupaj z njimi ter dal priložnost za izražanje tistim, ki imajo talent za pisanje ali risanje, ki želijo povedati kakšno zgodbo ali podeliti svoje mnenje. In če bodo komu primanjkovali pripomočki, mu jih bo priskrbel časopis, ki bo vključil intelektualce in osebnosti iz sveta kulture (pisatelje, pesnike, novinarje, fotografe, karikaturiste, režiserje, igralce, glasbenike …), ki bodo dali na voljo svoje znanje in izkušnje. Izdelek bo rezultat skupnega prizadevanja in neposrednega odnosa in sodelovanja, kjer se vsem priznava enako dostojanstvo in spoštovanje.

Časopis Opazovalec ulice bo obsegal dvanajst strani. Na naslovnici bo »ulični uvodnik« predstavil temo meseca, ki bo vodilna nit članka »Štiri roke, dvoje src« na straneh 2 in 3. V prvi številki, ki bo posvečena temi »ulice«, sta članek napisala brezdomec Mimmo in italijanski pisatelj Daniele Mencarelli. Osrednje strani bodo namenjene besedam papeža Frančiška o vodilni temi. Svojo življenjsko zgodbo bodo lahko povedali  tudi migranti. Posebna stran bo namenjena prostovoljnemu delu in zgodbam, ki govorijo o odnosu med dobrim Samarijanom in umirajočim človekom ob poti v Jeriho. Dve strani časopisa bosta bralcu prinesli »Pesmi z obrobja«: zgodbe, razmišljanja, pesmi, risbe, ki jih bodo ustvarile osebe, ki jim pomagajo združenja in cerkvene skupine ali pa se jih je preprosto srečalo na ulici. Na koncu teh strani bo članek predstavil izkušnje drugih uličnih časopisov, ki izhajajo v Italiji in po svetu. Zadnja stran bo bralcu približala dva zorna kota na izbrano mesečno temo: duhovi pogled in humoristični. Avtorja v prvi številki sta kardinal Enrico Feroci in rimski ulični umetnik Maupal (Mauro Pallotta).

Opazovalec ulice je »časopis družbenega prijateljstva in bratstva«, kot piše v naslovu, in želi biti tudi orodje, ki služi občestvu in sodelovanju med vsemi, ki se posvečajo karitativni dejavnosti. Časopis ima zato podporo različnih okolij, ki delujejo na področju karitativnosti, kot so Karitas, Skupnost svetega Egidija, Center Astalli, Krožek svetega Petra in Združenje svetih Petra in Pavla, ter vrste posameznikov, med katerimi so papeški elemozinjer kardinal Konrad Krajewski, kardinal Enrico Ferocio in pomožni rimski škof Benoni Ambarus.

Da bi lahko izhajal tudi v prihodnje, se Opazovalec ulice v celoti zanaša na velikodušnost dobrotnikov, katerih donacije bodo omogočile kritje stroškov tiskanja ter ostalih sodelavcev, ki bodo svoj čas in delo brezplačno nudili za pripravo časopisa.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican Media

Obj.: M. B.

Povej naprej.