Sreda, 6. julij: Imena dvanajsterih

Objavljeno: 15. 07. 2022

|

Sreda, 6. julij: Imena dvanajsterih

Današnji evangeljski odlomek predstavlja Jezusa, ko pošilja v poslanstvo apostole.  To pošiljanje je predpodoba poslanstva Cerkve, da oznanja evangelij vsem ljudem. Tem učencem Jezus pravi in smo slišali včeraj: ‘Žetev je velika, delavcev pa malo. Prosíte torej Gospoda žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev’.

Ta Jezusova prošnja je vedno veljavna. Vedno moramo moliti ‘Gospodarja žetve’, torej Boga Očeta, da pošlje delavce delat na svojo njivo, ki je svet. Vsakdo izmed nas mora to storiti z odprtim srcem, z misijonarsko držo. Naša molitev se ne sme omejevati samo na naše potrebe, naše nuje. Molitev je zares krščanska, če ima tudi vsesplošno razsežnost.

Med pošiljanjem jim Jezus da natančna navodila, ki izražajo značilnosti poslanstva. Prvo smo že videli: ‘molite’; druga je ‘pojdite’. Ti ukazi kažejo: da je poslanstvo utemeljeno na molitvi; da je potujoče; da zahteva nenavezanost in uboštvo; da zahteva tudi evangeljsko iskrenost in svobodo iti proč, s katero se nakaže odgovornost, če je zavrnjeno sporočilo zveličanja, toda brez obsodb in prekletstev.

Če je poslanstvo Cerkve živeto na ta način, bo zanj značilno veselje. Kako se zaključi ta odlomek? Ne gre za kratkotrajno veselje, ki izhaja iz uspeha poslanstva, temveč nasprotno za veselje, ki je zakoreninjeno v obljubi, kot pravi Jezus: ‘ker so vaša imena zapisana v nebesih’. S tem izrazom misli na notranjo in neuničljivo veselje, ki izhaja iz zavesti, da so bili od Boga poklicani hoditi za njegovim Sinom. Torej veselje, da so njegovi učenci.

Danes lahko vsakdo od nas pomisli na ime, ki ga je prijel na dan krsta; to ime je ‘zapisano v nebesih’, v srcu Boga Očeta. In veselje nad tem darom napravlja vsakega učenca za misijonarja, torej tistega, ki hodi v družbi Gospoda Jezusa, ki se od Njega uči brezpogojno použivati se za druge, osvobojen samega sebe in svojega imetja.

Prosimo za materinsko varstvo Sveto Marijo, da naj podpira v vsakem kraju poslanstvo Kristusovih učencev, torej poslanstvo oznanjevanja vsem, ki jih Bog kliče in hoče rešiti ter nas kliče, da se pridružimo njegovemu kraljestvu.

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: unslpash

Obj.: L. M.

Povej naprej.