Petek, 22. julij: Marija Magdalena

Objavljeno: 21. 07. 2022

|

Petek, 22. julij: Marija Magdalena

Ne, nismo vajeni tragičnih trenutkov. Bežimo iz njih. Smo tako radi generali po bitki.

Dolgo moram zreti v prizore takoj po vstajenju, da se v sebi neham posmehovati učencem in učenkam za njihovo slepoto, nerazumevanje, počasnost … Bili so zlomljeni od žalosti, razočaranja, obupa. In Jezus zanje ni bil samo akademsko – ideološki princip, kot zna biti pogosto za nas. Zato jih je križanje zares bolelo. Zato jih je smrt zares opustošila. Zato so bili ob trenutkih vstajenja “počasni”.

Ampak, saj smo v resnici tudi sami neverjetno polžje počaaaasni ob sprejemanju, osvajanju, vživljanju v resničnost vstajenja.

Marija Magdalena bi namreč rada imela svojega Učitelja, kot je bil prej, s tem, da bi ostal križ dramatičen dogodek, ki ga je potrebno pozabiti. Sedaj ni več prostora za čisto človeški odnos z Vstalim. Da ga lahko srečamo, se ni potrebno vrniti nazaj, temveč na nov način vzpostaviti odnos z Njim, kajti potrebno je iti naprej! Vsak kristjan podoživlja izkustvo Marije Magdalene. Gre za srečanje, ki spremeni življenje: srečanje z enkratnim človekom, po katerem lahko izkusimo vso dobroto in resničnost Boga, ki nas osvobaja od zla ne le površinsko, za hip, ampak nas rešuje od njega korenito, ozdravlja nas povsem in nam vrača naše dostojanstvo. Zato Magdalena imenuje Jezusa ‘moje upanje’, ker ji je on dal prerojenje, novo prihodnost, dobro življenje, osvobojeno zla. ‘Kristus, upanje moje’’ pomeni, da vsako moje hrepenenje po dobrem najde v njem resnično možnost; z njim lahko upam, da bo moje življenje dobro, polno in večno, ker je Bog sam postal bližnji, tako da je celo vstopil v našo človeškost.

V čem, nam je Marija Magdalena vzor? Ko sreča Jezusa, ki je kljub njeni grešnosti in zavoženem življenju ne obsodi, ampak ji velikodušno odpusti, je ne zanima več nič drugega kot to, kar Jezus oznanja. Postane največja oboževalka Jezusa in njegovih del. Tudi ko Jezus, njena največja ljubezen, umre na križu, ne obupa. Za to je deležna posebnih milosti. Pa mi? Smo po vzoru sv. Magdalene pripravljeni na srečanje z Vstalim? Jezus želi, da mu tudi mi predamo svoja grešna življenja, mu dovolimo, da nam odpusti in očisti našo dušo navlake tega sveta. Morda se bojimo, da bi Gospod temeljito spremenil naše življenje. Marija Magdalena nam govori, da se splača vso ljubezen podariti Bogu. Ne odlašajmo in prosimo Gospoda milosti, da se moremo srečati z njim v globini našega srca. Ne glede na to, kako veliki grešniki smo, nam Jezus želi odpustiti in nas popeljati v drugačno življenje, življenje, ki ga zaznamujeta mir in veselje.

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: L. M.

Povej naprej.