Sobota, 23. julij: Brigita Švedska, Vi ste luč

Objavljeno: 22. 07. 2022

|

Sobota, 23. julij: Brigita Švedska, Vi ste luč

Danes vsa Cerkev obhaja praznik svete Brigite Švedske, ki je svoje krščansko življenje živela v polnosti vere in ljubezni na preprost in skrit način. Praznujemo torej praznik svetosti. Tiste svetosti, ki se včasih ne kaže v velikih dejanjih ali izjemnih uspehih, ampak zna zvesto in vsakodnevno živeti zahteve krsta. Svetost, ki je narejena iz ljubezni do Boga in bratov. To je zvesta ljubezen, ki pozabi nase in se popolnoma daje drugim.

A če je kaj, kar zaznamuje svetnike, je to, da so zares srečni. Odkrili so namreč skrivnost pristne sreče, ki prebiva v globini duše in ima svoj izvir v Božji ljubezni. Zato so svetniki imenovani blaženi. Blagri so njihovo življenje, njihov cilj, njihova domovina. Blagri so pot življenja, ki nam jo kaže Gospod, da bi lahko sledili njegovim stopinjam. V današnjem evangeliju smo slišali: Vi ste luč sveta.

Te besede so profil Brigite,  so Kristusov profil in posledično kristjanov. Te besede nam odkrivajo bogastvo Jezusove ljubezni. Krotkost je način obstajanja in življenja, ki nas približuje Jezusu in nas povezuje med seboj; pomaga, da pustimo ob strani vse, kar nas ločuje in nas zoperstavlja, in da iščemo vedno nove načine za napredovanje po poti edinosti, kakor je to počela sv. Brigita Švedska, sozavetnica Evrope. Molila in delala je  za okrepitev vezi edinosti in občestva med kristjani. Svetniki dosežejo spremembe zahvaljujoč krotkosti srca. Z njo dojamemo veličino Boga in ga častimo z iskrenostjo. Poleg tega je to drža tistega, ki nima ničesar izgubiti, kajti njegovo edino bogastvo je Bog.

Poklicani smo biti Jezusovi sledilci, luči za druge, zlasti ko se soočamo z bolečinami in bridkostmi našega časa. To pa smo lahko samo  z Jezusovim duhom in ljubeznijo. V tem smislu bomo lahko pokazali na nove situacije ter jih živeli s prenovljenim in vedno aktualnim duhom.

Klic k svetosti je namenjen vsem in ga je treba od Gospoda sprejeti v duhu vere. Svetniki nas spodbujajo s svojim življenjem in svojim posredovanjem pri Bogu, mi pa potrebujemo drug drugega, da postanemo sveti. Skupaj prosimo za milost, da bi z veseljem sprejeli ta klic in bi ga s skupnim delom izpolnili. Naši Nebeški Materi, Kraljici vseh svetih, zaupajmo svoje namene in iščimo polno skupnost vseh kristjanov, da bomo blaženi v naših prizadevanjih in bomo dosegli svetost v edinosti.

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: L. M.

Povej naprej.