Sv. Edith Stein o dveh zankah, ki lahko ogrozita najlepši nagnjenji žensk

Objavljeno: 09. 08. 2022

|

Kategorije: Vera

Sv. Edith Stein o <strong>dveh zankah</strong>, ki lahko ogrozita <em>najlepši nagnjenji žensk</em>

9. avgusta goduje sv. Edith Stein ali sv. Terezija Benedikta od Križa, filozofinja in redovnica, ki upravičeno navdihuje številne ženske. Leta 1916, v času, ko so ženske redke imele priložnost pridobiti osnovno izobrazbo, je doktorirala iz filozofije in pričela s kariero profesorice. Toda svojo profesorsko kariero je postavila na stran in svoje življenje posvetila pričevanju za vero, ki jo je predano živela.

Rodila se je v judovski družini. Kot odrasla je postala katoličanka in nato karmeličanka. Svoje življenje je med drugo svetovno vojno zaradi svojega judovskega porekla izgubila v koncentracijskem taborišču Auschwitz.

V svojem znanstvenem delu je razmišljala in pisala tudi o ženskem geniju – naravi in posebnostih ženske. Ženskam je zapustila neprecenljivo intelektualno dediščino, ki jim pomaga razumeti sebe in živeti v polnosti ženskosti kot si jo je zamislil Bog.

Edith Stein je v svojem razmišljanju o ženski prepoznala dve lastnosti, ki sta pri ženskah pogostejši kot pri moških. Ti  lastnosti sta lahko tako za žensko kot za tiste okrog nje neizmeren blagoslov, lahko pa postaneta zanki, če ju ne spremljajo čisti nameni ali ju preveč poudarjamo.

Ženske so bolj nagnjene k osebnemu stiku, delajo s srcem in postavljajo v središče človeka

Edith Stein meni, da so ženske bolj nagnjene k osebnemu stiku kot moški. Slednjega opiše kot sposobnost ženske, da se z vsem svojim bitjem posveti temu, kar dela ter si pri tem prizadeva za dobro osebe.

Navaja primer, kako so se ženske iz nasprotujočih si političnih taborov povezale, da bi skupaj prišle do rešitve, ki bi bila v najboljšem interesu otrok v njihovi državi. Moški so za razliko od njih vztrajali vsak pri svojem. Notranja potrebe ženske, da si prizadeva za potrebe drugega živega bitja, je presegla politične delitve.

Ženske imajo sposobnost videti konkretno osebo in jo postaviti nad projekte, zakone in lastne interese. To je čudovito in potrebno. Lahko pa postane nevarno, kadar v preveliki meri posega v intimo življenja drugih ljudi, poskuša biti njihova rešiteljica in išče svojo slavo. Zato se morajo ženske zavedati prednosti in pomanjkljivosti tega nagnjenja in ga usmerjati v dobro.

Ženske težijo k celovitemu razvoju, ki obsega več različnih področij življenja

Medtem ko se po mnenju Edith Stein moški pogosto osredotočijo samo na eno področje poklicnega življenja, ženske svoje potenciale pogosteje razvijajo na več področjih.

Tudi ta čudovita sposobnost prinaša nevarnosti. Lahko vodi v neodločenost, k temu, da se ženske nečesa lotijo, a ne dokončajo, da nekaj vedo o marsičem in marsikaj poznajo, a ne odlično.

Edith Stein ponuja nasvet, kako se izogniti tem težnjam. Ženskam svetuje, naj si prizadevajo za dovršeno opravljanje vsake naloge. Ne glede na to, ali je to urejenost doma, raziskovanje, poučevanje … Vedno naj se sprašujejo, zakaj nekaj delajo in preverjajo sebe in svoje načrte ne da bi svojim slabostim dopustile, da bi jim preprečile izvrševati Božjo voljo.

 


Besedilo (z dovoljenjem izključno za Portal Pridi in poglej): Lea Potočar, Žena vrsna

Prevedla in uredila: Mojca Bertoncel

Foto: Unsplash

Povej naprej.