Petek, 26. avgust: Pametne in nespametne device

Objavljeno: 21. 08. 2022

|

Petek, 26. avgust: Pametne in nespametne device

Prilika: o pametnih in nespametnih devicah nas postavljata pred  vprašanje: Kako razumemo čas, ki ga imamo na voljo, kako ga izkoristimo in za katere reči? Kaj nam prinaša za sedanje in za večno življenje? Vsak izmed nas ima na voljo svoj čas. Dokler človek živi, ima čas. Vendar časa ni na pretek. Tisti, ki nima več časa, je mrtev človek.

Tako kristjani kot tudi Judje in muslimani smo prepričani, da nas je ustvaril Bog in nam ob tem podaril določen čas za naše življenje. Nič bolje ne utemeljuje časa kot to, da ga uporabimo za življenje. Danes je zelo razširjen izgovor, ki ga imamo vedno pri roki, da se pred drugimi izgovarjamo: »Ko pa nimam nobenega časa!« Če prav pomislimo, je to v bistvu laž, s katero želimo prepričati sebe in druge, da nimamo časa več za Božji dar, ampak naj bi z njim povsem svojevoljno razpolagali. Čas je postal nekaj anonimnega. Izgubil se je občutek za dragocenost časa. Pozabiti hočemo na besede iz knjige Pridigarja, da je v našem življenju za vsako stvar določen poseben čas. Pozabili smo, da je samo v Bogu vsa dopolnitev časov. Tudi čas smo na nek način »sprivatizirali« in želimo z njim povsem svobodno razpolagati.

Najprej sprejmimo čas kot Božji dar za mene osebno in za moje življenje. Kdaj me Bog obdarja z bolj veselimi in kdaj z bolj žalostnimi trenutki tega časa? Kaj na tem področju Bog kot dober vrtnar prikuje od drevesa mojega življenja?

Drugič razmislimo, da nam je čas dan tudi za to, da bi ga podarili svojemu bližnjemu. Navadno mislimo, da je čas, ki ga porabimo za  druge, za nas izgubljeni čas. Toda, ali ne doživimo pogosto, da je ravno drugim darovan čas, tudi za nas najbolj rodoviten?

In tretjič: Čas mi daje Bog, da bi ga vsaj nekaj porabil tudi za čim tesnejši stik z Njim.

Koliko verujemo evangeliju, koliko smo se pripravljeni spreobrniti, se kaže ravno v tem, kako uporabljamo in cenimo čas, ki nam ga Bog daje na voljo, dokler živimo. Današnja evangeljska prilika nas opominja, da bo neizbežno prišel čas, ko bo treba položiti račune pred Gospodarjem vseh časov o tem, kako  smo uporabili njegove darove. Tudi čas.

 


Pripravil: Ervin Mozetič

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.      

Povej naprej.